Zinātnieki peles galvā ielikuši cilvēka smadzenes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki laboratorijas peļu mazuļos veiksmīgi implantējuši cilvēka smadzeņu šūnas. Rezultātā dzīvniekā izveidojušās smadzenes, kas reizē ir gan grauzēja, gan cilvēka.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Biotechnology», zinātnieki cer, ka reiz šīs īpašās peles spēs palīdzēt labāk saprast, kā attīstās cilvēka smadzenes, kā arī pavērs jaunas atveseļošanās iespējas cilvēkiem ar smadzeņu bojājumiem.

Pētījums (Angļu val.)

Eksperimentā zinātnieki peļu mazuļos implantēja cilvēka smadzeņu šūnas, kas vēl nebija attīstījušās. Šie smadzeņu šūnu paraugi tika izveidoti tā, lai tiem piemistu fluorescējoši zaļš spīdums, kā arī peļu galvaskausā tika izveidoti sīki plastmasas «lodziņi». Tādā veidā pētnieki varēja novērot, kā laika gaitā šīs smadzenes attīstās.

Implantētās cilvēka smadzeņu šūnas veiksmīgi izdzīvoja un attīstījās peles smadzenēs 233 dienas. Turklāt dažos peles smadzeņu reģionos cilvēka smadzeņu šūnas attīstījās lielākā skaitā nekā peles smadzeņu šūnas.

«Mēs varējām novērot, kā cilvēka smadzeņu šūnas pārņem peles smadzenes. Izskatījās, ka peles smadzeņu šūnas virzījās prom no smadzeņu centrālās daļas,» komentēja pētījuma autors Stīvens Goldmens (Steven Goldman).

Lai arī tika noskaidrots, ka peles ar cilvēka smadzeņu šūnām tomēr nav gudrākas par parastajām pelēm, tomēr joprojām nav līdz galam skaidrs, kā šīs jaunradītās smadzenes ietekmēs peles uzvedību nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu