Psihedēliskās narkotikas var izmainīt smadzeņu šūnu struktūru

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav nekāds pārsteigums, ka tādas psihedēliskās vielas kā LSD vai MDMA ietekmē smadzeņu funkcijas, lai lietotājs justu vajadzīgo efektu un halucinācijas. Tomēr pētnieki tagad noskaidrojuši, ka narkotikas smadzenes var ietekmēt arī fiziski, atstājot paliekošas izmaiņas šūnu struktūrā. Bet - tas nemaz nav slikti.

Jaunais pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Cell Reports», tika veikts, izmantojot gan laboratorijas, gan dzīvu dzīvnieku smadzeņu šūnas. Ja šis atklājums apstiprināsies arī ar cilvēka smadzeņu šūnām, tad nākotnē varētu radīt efektīvus medikamentus pret dažādām mentālām kaitēm.

Pētījums (Angļu val., 5, 37 Mb, pdf)

«Tas ir tāpēc, ka cilvēkiem, kuri cieš no depresijas vai citām mentālām kaitēm, smadzeņu prefrontālajā garozā esošie neironi, kas atbild par emociju kontroli, tiecas sarauties,» atklāja pētījuma autors Deivids Olsons (David Olson).

Pētījumā Olsons ar savu komandu atklāja, ka psihedēliskās narkotikas novērš šo saraušanos, kā arī palielina neironu saikni ar citiem neironiem.

«Psihedēliskās vielas var izmainīt neironu struktūru, kas ir ļoti svarīgi, jo zināms, ka smadzeņu struktūra ir to funkciju pamatā. Tas nozīmē, ka šīs vielas, iespējams, var palīdzēt atjaunoties tām smadzeņu struktūrām, kas ir bojātas,» piebilda Olsens.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu