Kopš 1992. gada Antarktika zaudējusi trīs triljonus tonnu ledus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Antarktikā ir tik daudz ledus, lai tā izkušanas gadījumā ūdens līmenis pasaules okeānos un jūrās paceltos par teju 60 metriem. Tas ir pilnīgi pietiekami, lai jebkura pilsēta kļūtu par mūsdienu Atlantīdu.

Aplēses par to, cik ātri kūst Antarktikas ledāji, ir vitāli svarīgas, lai saprastu šā procesa potenciāli postošo ietekmi uz Zemes klimatu tagad un nākotnē. Pētnieki jau noskaidrojuši, ka Antarktikas ledus kūst daudz ātrāk, nekā uzskatīts iepriekš.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», noskaidrots, ka kopš 1992. gada Antarktikā ir izkusuši trīs triljoni tonnu ledus. Turklāt kušana joprojām turpinās ievērojamā ātrumā. 2012. gadā veiktie mērījumi liecināja, ka gadā Antarktika zaudē 76 miljardus tonnu ledus. Pašlaik šis rādītājs ir palielinājies līdz 219 miljardiem tonnu gadā, liekot ūdens līmenim katru gadu pacelties par 3 milimetriem.

Pētījums (Angļu val.)

Lai arī nevajadzētu uztraukties, ka Antarktikas ledus varētu pilnībā izkust līdz gadsimta beigām, tomēr jāņem vērā, ka ledus joprojām turpina kust arvien ātrāk, tāpēc lielvalstu valdībām būtu jāpieņem zināmi mēri.

Ūdens līmeņa paaugstināšanās piejūras pilsētas var ietekmēt dažādos veidos, piemēram, var norisināties augsnes erozija, plūdi, paaugstināties piesārņojuma līmenis, rasties postošas vētras un citi procesi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu