Pēc «troļļu fermas» atmaskošanas Somijas žurnālistes dzīve sagriežas kājām gaisā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter

Šonedēļ Somijas tiesā tika šķetināta lieta, kurā iesaistīta sabiedriskās raidorganizācijas YLE žurnāliste Jesika Aro. Vācot informāciju par prokrievisko interneta «troļļu fermu» pastāvēšanu, viņa 2014.gadā atklāja Krievijas sponsorētu propagandas mašinēriju, kas ar «Twitter» botu tīklu palīdzību sociālajos tīklos izplata Kremlim tīkamus viedokļus. Drīz pēc tam Aro dzīve apgriezās kājām gaisā - internetā tika nopludināta viņas personīgā informācija, tai skaitā dzīvesvietas adrese, un troļļi sāka publicēt sadomātus stāstus par viņu, ko kāri ķēra vietējie propagandisti.

Trešdien tiesas priekšā Helsinkos stājās antiimigrācijas un nacionālistu propagandas mājaslapas «MV-Lehti» dibinātājs Iļja Janickins. Smagākās uzrādītās apsūdzības - par Aro apmelošanu un vajāšanu, izmantojot viņa dibināto portālu. Pavisam saistībā ar «MV-Lehti» tika iesniegtas 90 kriminālsūdzības, un prokurors norādījis, ka pārkāpumu smaguma dēļ prasīs Janickinam piespriest cietumsodu, raksta YLE.

Krievijas botu aktivitātes sociālajos tīklos «Facebook», «VKontakte» un «Twitter» Aro sāka pētīt 2014.gadā, īpaši to ietekmi uz vārda brīvību un diskusijām Somijas sabiedrībā. «Drīz vien propagandisti Krievijas informācijas vidē sāka par mani izplatīt nepatiesu informāciju,» pērn intervijā BBC stāstīja Aro. «Mani uzdeva par ārzemju aģenti vai spiedzi. Līdz ar dezinformāciju izplatīja arī manu kontaktinformāciju. Tā ir vislielākā problēma - daži patiešām tam visam noticēja un sazinājās ar mani, zvanīja un sūtīja riebīgas īsziņas, draudēja. Tā tas sākās 2014.gada septembrī, un tas notiek joprojām.»

«Kāds patiešām briesmīgs neonacistu viltus ziņu portāls par mani publicēja desmitiem vai pat simtiem rakstu, attēlojot mani kā cilvēku ar smadzeņu traucējumiem vai tādu, kas izplata sazvērestības teorijas,» viņa sacīja par «MV-Lehti». Tur tika publicēta informācija par Aro pagātnē uzliktiem sodiem un vietām, kur viņa sniegs prezentācijas vai vadīs nodarbības.

«Reiz pat pret mani tika sākta mūzikas video kampaņa. Troļļu konti pārpublicēja studijā ierakstītu dziesmu par mani, kurā bija apgalvots, ka esmu «stulba blondīne» un ka troļļu fenomens pastāv tikai manās iedomās, ka esmu ASV vai NATO spiedze. Viņi noalgoja aktrisi, kas mani spēlēja šajos video, un tie tika izplatīti «Twitter» un «Facebook».»

«Es sapratu, ka tas ir daudz svarīgāks temats, nekā biju domājusi. Man tik aktīvi neuzbruktu, ja tas būtu sīkums. Savā ziņā visa šī brutalitāte un kampaņveidīgums tikai parādīja, ka troļļu fenomens ir īsts un ļoti nopietns,» uzskata Aro.

«MV-Lehti» ir Somijā pazīstamākā prokremliskā platforma, kas bargi vēršas pret Vladimira Putina kritizētājiem.

Līdz ar Janickinu tiesas priekšā stājās somu akadēmiķis Johans Bakmans, kurš apsūdzēts apmelošanā un aizskaršanā. Bakmans, kurš noliedz Baltijas valstu okupācijas faktu un ir pašpasludināts Somijas un Eiropas Savienības (ES) vēstnieks Krievijas okupētajās teritorijās Donbasā, bija viena no pirmajām publiskajām personām, kas uzbruka Aro. Tiesāti tiek vēl divi cilvēki.

Somijas prokurors žurnālistiem sacīja, ka «MV-Lehti» «ilglaicīgās un sistemātiskās aktivitātes būtībā sagrāvušas cilvēka dzīvi».

Krievijas troļļus gan pie atbildības saukt ir grūtāk.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu