Vasara tuvojas – laiks iekārtot pagalmu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Beidzot ir pienācis tas laiks gadā, kad viss sāk plaukt un ziedēt. Dabas atmošanās arī liecina, ka drīzumā lielāko daļu laika varēs pavadīt ārā, pašu pagalmā, un baudīt silto vasaras sauli, taču pirms tam ir veicami šādi tādi dārza darbi. Iedvesmojies un pārvērt savu dārzu, pagalmu vai terasi par īstu oāzi.

 
Foto: Pixabay

Nokrāso dārza mēbeles košās krāsās

Vislabākais veids, kā atmodināt dārzu un piešķirt tam vasarīgas noskaņas, ir ieviest tajā kādas košākas krāsas. Ar rozā aerosola krāsu nopūt dārza beņķi, ar pasteļzilo – galda virsmu, bet gaiši zaļu – dārza krēslus vai ļaujies fantāzijas lidojumam. Spilgtās dārza mēbeļu detaļas kombinācijā ar koka dabisko tekstūru un krāsu izskatīsies lieliski jebkurā dārzā un izcels ziedu, koku lapu un zāliena košos toņus.

 
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Iznes ārā pledus un spilvenus

Spilveni un pledi radīs mājīgu un siltu sajūtu, turklāt tiem ir arī praktiska funkcija – kad paliks vēsāks, ar plediem varēs apsegties. Āra plediem un spilveniem izvēlies košas krāsas, kas pieskaņotas dārza mēbelēm, vai tieši pretēji – iedod krāsu tumšiem krēsliem un galdiem.

 
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Izgaismo pagalmu

Dārzs, pagalms vai pat terase ir īstā vieta, kur kaut vai uz īsu brīdi aizbēgt no ikdienas rutīnas un stresa. Radi patīkamu gaisotni ar dažādām gaismiņām – izrotā lapeni vai nojumi ar lampu virtenēm, liec lietā svečturus un uz zemes izkārto laternas. Ja drīzumā gaidāmi kādi svētki, piemēram, dzimšanas dienas, izlaidumi vai kristības, pagalma koku zaros var sakarināt vairākas laternas ar īstajām vai led svecītēm. Vakara krēslā izgaismots dārzs izskatīsies pasakaini un ballītei piešķirs romantisku noskaņu.

 
Foto: Pixabay

Pītas un koka mēbeles ir topā

Vēl aizvien modē ir pītās un koka mēbeles – tās ir veidotas no dabiskiem materiāliem un harmoniski saplūst ar apkārtējo dabu. Ievies jaunas vēsmas pagalmā – atliek vien izlikt pītus atpūtas krēslus, izdekorēt tos ar spilveniem. Starp citu, veci grozi var pārtapt arī par dārza laternām – ieliec grozā caurspīdīgu stikla trauku, piemēram, glāzi, svečturi, bļodu, pēc tam tajā ievieto sveces.

 
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Arī mazu terasi var efektīvi iekārtot

Pat tad, ja terase vai nojume ir neliela, tās vietu var mājīgi iekārtot. Mazām terasēm noderēs bistro galdi – apaļas virsmas galdi ar vienu kāju, bet ap galdu izkārto smalkus metāla krēslus. Izdaiļo apkārtni ar puķupodiem un, ja ir iespējams, iekārto kādu puķudobi.

 
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Teltis piemērotas ne tikai ceļošanai

Nelielas teltis dārzā sagādās prieku jaunākajiem ģimenes locekļiem – uzcel mazu, bērniem paredzētu telti un to iekārto ar spilveniem, segām un rotaļlietām. Savukārt pieaugušajiem patiks liela izmēra koniskas formas teltis, kurās var izkārtot spilvenus, to ārpusi izdekorēt ar lampiņu virtenēm un karstajās vasaras dienās patverties no saules.

 
Foto: Pixabay

Iekar šūpuļtīklu

Nekas nav tik patīkams kā atpūta šūpuļtīklā karstā vasaras dienā, ar grāmatu vienā un aukstu limonādi otrā rokā. Šūpuļtīkls lieliski papildinās dārza harmonisko idilli, ja izvēlies dabisku materiālu un krāsu šūpuļtīklus. Radošie var ļauties fantāzijai un izrotāt šūpuļtīklu līdz nepazīšanai – piešūt tā malām bārkstis, apzīmēt audumu, šūpuļtīkla auklās iekarināt pērļu virtenes vai vienkārši tajā izkārtot visdažādākos dekoratīvos spilvenus.

 
Foto: Pixabay

Nesmādē māla vai cementa puķupodus

Lai gan dārzā ir ierasts ziedus un garšaugus stādīt dobēs vai siltumnīcās, nevajag smādēt liela izmēra māla vai cementa puķupodus. Šāda izmēra podi radīs daudzslāņainu efektu dārzam. Iestādi podos nokarenos ziedus, garšaugus vai pat nelielus krūmus un kokus, kurus varēsi pārstādīt, līdzko tie paaugsies.

 
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Izaudzē augu sienu

Šis projekts var prasīt pat vairākus gadus, taču tas noteikti ir tā vērts. Augu sienu vari veidot ar kādu vīteņaugu, piemēram, vīnogām, efejām vai mežvīniem – šie augi ir daudzgadīgi un tie sienas rotās vairākus gadus no vietas, lēnām «apēdot» terases vai sētas sienu. Nepacietīgie pie sētas, sienas vai nojumes restītēm var iesēt pupas vai puķuzirņus, kas vienas vasaras laikā aizklās visu sienas laukumu.

 
Foto: Pixabay

Uzbūvē āra kamīnu

Vasaras naktis pagalmā ir teju neiedomājamas bez ugunskura vai grila – uguns mīlīgais siltums ļauj ilgāk baudīt siltās vasaras naktis, turklāt šeit nereti notiek arī gastronomiskās izvirtības. Taču ne vienmēr ir iespēja pagalmā ierīkot ugunskura vietu – laba alternatīva var būt iebūvējams āra kamīns, krāsns vai vienkārši – grils.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu