Sarkanais vai baltais? Profesors Danilāns atklāj, kurš vīns labāks (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Apmēram 250 - 300 gramu viegla, 10 grādu stipruma vīna dienā veselībai nāk par labu, skaidro gastroenterologs Anatolijs Danilāns. Ne piles vairāk! Tas ir mīts, ka labs ir tikai dārgs vīns, bet, līdzko cena zemāka, tā slikts, saka profesors. Nav lielas nozīmes tam, vai vīns maksā 40 eiro vai 6 eiro. Baudas un veselības formula slēpjas mērenībā.

«Nav svarīgi, kāds dzēriens, bet cik daudz,» saka Danilāns. Tāpat izvēle – dzert balto vai sarkano vīnu ir gaumes jautājums.

Viena glāze vīna dienā veselību ietekmē pozitīvi.

Vīns satur vielas, kas stimulē ogļūdeņražu, slāpekļa un minerālvielu apmaiņu organismā. Vīns tonizē organismu un pazemina asinsspiedienu. Tam piemīt antibakteriālas īpašības. Vīns ir bagāts ar vitamīniem un mikroelementiem, piemēram, magniju, jodu, mangānu, kāliju, fosforu un citām. Vīns satur C, B, PP vitamīnu, arī organiskās skābes, ēteriskās eļļas. Vīns nostiprina artērijas, pazemina holesterīna līmeni, palēnina audu novecošanu. Vīns paaugstina tonusu.

Vīna vietā var iedzert apmēram 30 - 40 gramus konjaka vai viskija,

tomēr profesors neiesaka lietot stipro alkoholu, ko var viegli pārdozēt. «Dārgs ir mazliet labāks – jā, tā ir taisnība, bet ne tik ļoti daudz labāks, kā stāsta,» smejas ārsts. Viņš saka, ka dārgs un lētāks degvīns mazliet atšķiras pēc garšas kvalitātes, bet iedarbība ir līdzīga. Viss atkarīgs no porcijas lieluma.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu