«Latvijas attīstībai» neatbalsta priekšlikumu, kas ierobežotu priekšvēlēšanu aģitāciju citās valodās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Partijas «Latvijas attīstībai» valde neatbalsta nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumu, kas ierobežotu priekšvēlēšanu aģitāciju citās valodās, informēja politiskā spēka pārstāvis Artūrs Toms Plešs.

«Latvijas attīstībai» valde nosodījusi Saeimas lēmumu nodot izskatīšanai komisijās nacionālās apvienības sagatavotos grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas aizliegtu priekšvēlēšanu aģitācijā izmantot citas valodas un aģitācija būtu atļauta tikai valsts jeb latviešu valodā.

Partijas paziņojumā pausts, ka tās valde «asi nosoda mēģinājumus šķelt Latvijas sabiedrību un mēģināt saasināt etniskās attiecības Latvijā, it īpaši tāpēc, ka tos vada nekaunīga politiska pašlabuma meklēšana».

Ja šādi likuma grozījumi taps pieņemti, tie ierobežos ne tikai partiju priekšvēlēšanu materiālu sagatavošanu citās valodās, bet pat mutvārdu saziņu ar tiem Latvijas pilsoņiem, kas vieglāk sazinās citās valodās, nevis latviešu valodā, uzskata politiskajā spēkā.

Partijas valdes loceklis Sergejs Akuličs ir pārliecināts, ka piedāvātais priekšlikums ir par sabiedrības šķelšanu pēc etniskā principa. «Šādi likuma grozījumi ir atklāta necieņa pret Latvijas tautu līdzveidojošām mazākumtautībām. Tie apdraud personas brīvību iegūt informāciju sev saprotama veidā un saasina etniskos konfliktus,» uzskata Akuličs.

Viņš arī pauž, ka ir absolūti nepieņemami virzīt šādas izmaiņas situācijā, kad ārpus Latvijas robežām aug tūkstošiem latviešu jauniešu, kuru dzimtā valoda, diemžēl, vairs nav latviešu. «Veicot izmaiņas likumā, mēs atņemam viņiem iespējas sekot līdzi politiskajiem notikumiem dzimtenē. Šo lēmumu, kas ir pretrunā ar Satversmi un ir uzskatāms par antidemokrātisku, (..) atbalstīja arī citas Zaļo un zemnieku savienības vadītās koalīcijas partijas,» norāda Akuličs.

Partijas vadītājs, Rīgas domes deputāts Juris Pūce uzskata, ka likumprojektā ir vairāki trūkumi. «Tas neatdala apmaksātu un neapmaksātu politisko aģitāciju, tādējādi ierobežojot vārda brīvību un tiesības runāt dzimtajā valodā. Grozījumi pat neparedz, vai līdzās aģitācijai drīkst lietot tulkojumus. Šis ir ļoti tuvredzīgs lēmums, kas lielāko ieguvumu sniegs tieši Latvijai nedraudzīgiem spēkiem,» uzskata Pūce.

Kā ziņots, Saeima 8.martā nodeva izskatīšanai komisijās VL-TB/LNNK iesniegto likumprojektu, kas paredz, ka priekšvēlēšanu aģitācija ir atļauta tikai valsts valodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu