Malaizijā par «viltus ziņu» izplatīšanu draudēs līdz pat desmit gadiem cietumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Malaizijas valdība parlamentā iesniegusi likumprojektu, kas par viltus ziņu paredz noteikt līdz pat desmit gadu cietumsodu un/vai ievērojamu naudassodu, vēsta aģentūra «Reuters». Šis likumprojekts Malaizijā gan ir raisījis jaunas bažas par mediju brīvību saistībā ar korupcijas skandālu, kurā iesaistīts Malaizijas valsts fonds «1Malaysia Development Berhad» (1MDB).

Aizdomu ēna par valsts līdzekļu piesavināšanos no šā fonda krīt arī uz Malaizijas premjerministru Nadžibu Razaku.

Saskaņā ar likumprojektu, par viltus ziņu izplatīšanu Malaizijā varēs piespriest cietumsodu līdz pat desmit gadiem un/vai naudas sodu līdz pat 500 000 ringitu (103 000 eiro) apmērā.

Likumprojekta mērķis ir pasargāt sabiedrību no viltus ziņām, tajā pašā laikā nodrošinot vārda un izteiksmes brīvību, informēja valdības pārstāvji.

Viltus ziņas likumprojektā definētas kā «ziņas, informācija un dati, kas ir pilnībā vai daļēji nepatiesas». Definīcija attiecas gan uz rakstītu informāciju, gan attēliem un audio ierakstiem.

Ja likumprojekts tiks apstiprināts, tas attieksies arī uz publikācijām sociālajos tīklos.

Malaizijas valdība uzskata, ka šāda likuma pieņemšana padarīšot sabiedrību atbildīgāku un piesardzīgāku nepārbaudītas informācijas izplatīšanā.

Tikmēr opozīcijas pārstāvji apšaubījuši šāda likuma nepieciešamību, nodēvējot to par jaunu uzbrukumu preses brīvībai pirms šogad Malaizijā gaidāmajām vēlēšanām.

1MDB skandāls izcēlās 2015.gadā, kad par iespējamo korupciju tajā vēstīja ārvalstu mediji un interneta vietnes.

Lai gan Malaizijas amatpersonas noliedz jebkādas nelikumības fondā, skandāls nav norimis.

Ar 1MDB saistītie darījumi šobrīd tiek izmeklēti sešās ārvalstīs, tostarp ASV.

Malaizijas valdība jau iepriekš bargi vērsusies pret medijiem, kas ziņoja par nelikumībām 1MDB.

2015.gadā uz laiku tika slēgts laikraksts «The Edge» un vairākas tīmekļa vietnes pēc tam, kad tās bija publicējušas kritisku informāciju par premjerministra Nadžiba Razaka iespējamo lomu 1MDB darījumos.

Malaizijas valdības pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka visas ziņas par 1MDB, kuras nav apstiprinājusi valdība, uzskatāmas par viltus ziņām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu