Zinātnieki plāno mākslīgi izgatavot miniatūras neandertālieša smadzenes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Zinātnieki ķērušies pie darba, lai mākslīgi izveidotu miniatūras neandertālieša smadzenes. Mērķis – novērot dzīvē, kā cilvēki atšķiras no saviem senčiem.

Kā raksta izdevums «the Guardian», sīkie audu savienojumi lēcas izmērā tiks izaudzētu no cilvēka šūnām, tomēr būs izveidoti tā, lai saturētu neandertāliešu DNS. Šīs smadzenes būs nespējīgas just vai domāt, tomēr būs precīza replika pieauguša neandertālieša smadzeņu struktūrai.

«Neandertālieši ir modernā cilvēka tuvākie radinieki, tāpēc, ja mums būtu jādefinē sevi kā sugu, tad neandertālieši ir tie, ar kuriem mums sevi jāsalīdzina. Mēs centīsimies atrast atšķirības tajā, kā funkcionē smadzeņu nervu šūnas. Šis pētījums varētu sniegt atbildes, kāpēc cilvēks ir tik īpašs no apziņas viedokļa,» komentēja pētnieks Svante Pābo (Svante Pääbo).

Pētnieki jau iepriekš ir neandertāliešu gēnus ir ievietojuši peles organismā, lai pētītu galvaskausa attīstību, kā arī vardēs ievietojuši sāpju uztveres gēnus, lai pētītu sāpju sliekšņa atšķirības.

Pētnieks Pābo ar komandu pirmo reizi neandertāliešu genoma DNS kodu atklāja 2010. gadā, izmantojot paraugus no neandertāliešu sievietēm, kuras dzīvojušas Eiropā pirms desmitiem tūkstošu gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu