Organizācija: ES valstu vidū vissliktākā situācija ar LGBT tiesību ievērošanu ir Latvijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) tiesību ievērošanas jomā Latvijā ir sliktākā situācija Eiropas Savienībā (ES), teikts jaunākajā seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju organizācijas «ILGA Europe» pētījumā «Rainbow Europe 2018» par LGBTI tiesību stāvokli Eiropā.

Organizācija vērtē seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu skalā no 0 līdz 100%, kur 0 vērtējums nozīmē būtiskus cilvēktiesību pārkāpumus LGBT tiesību jomā, bet 100% vērtējums liecinātu par pilnīgu līdztiesību un cilvēktiesību ievērošanu. Seksuālo minoritāšu tiesību situāciju Latvijā organizācija novērtējusi ar 16,1%, kas ir mazāk par pērn sasniegtajiem 17%, turklāt tendence bijusi pretēja vairumam citu ES valstu, kur «ILGA Europe» saskatījusi situācijas uzlabojumus.

Otrs zemākais vērtējums - 18,2% - sniegts Polijai, kurai seko Lietuva - 20,7% - un Rumānija - 21,1%. Šajās valstīs gada laikā «ILGA Europe» saskatījusi kaut nelielus uzlabojumus seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanas jomā. Igaunijas vērtējums reitingā palielinājies par sešiem procentpunktiem un sasniedzis 39,3%.

«ILGA Europe» zemāko vērtējumu - 0 - Latvijai sniegusi sadaļā «Naida noziegumi un naida runa». Organizācijas skatījumā Latvijā LGBT personas juridiskā līmenī netiek pasargātas un nav nekādas politikas, lai cīnītos ar naida runu un naidā balstītiem noziegumiem, kas vērsti pret cilvēkiem ar atšķirīgu seksuālo orientāciju.

Tāpat Latvijai zems vērtējums sniegts sadaļā «Ģimene», kurā Latvija ieguvusi 7,4%. Šajā sadaļā vērtētas iespējas reģistrēt attiecības vai laulību, adopcijas iespējas, medicīniskās apaugļošanas iespējas LGBT personām un citi jautājumi. Līdztiesības un nediskriminācijas jomā Latvija ieguvusi 8% vērtējumu, tiesiskās atzīšanas jomā Latvija - 16%, patvēruma tiesību nodrošināšanas jomā - 16,1%, bet sadaļā «Pilsoniskās sabiedrības telpa» Latvija sasniegusi augstāko iespējamo rezultātu - 100%.

Kopumā no indeksā vērtētajām 49 Eiropas reģiona valstīm Latvija ierindota 40.vietu. Zemāks vērtējums par Latviju sniegts Azerbaidžānai, Armēnijai, Turcijai, Monako, Krievijai, Sanmarīno, Moldovai, Baltkrievijai un Maķedonijai.

Savukārt visatzinīgāk seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu «ILGA Europe» novērtējusi Maltā, Beļģijā, Norvēģijā, Lielbritānijā, Somijā un Francijā.

Ikgadējā «Rainbow Europe» pētījumā tiek vērtēta situācija Eiropā LGBT tiesību jautājumos. Katru gadu pētījuma ietvaros tiek atjaunota «Varavīksnes karte» un «Varavīksnes indekss», kurā tiek analizēta katras dalībvalsts izaugsme LGBTI tiesisko jautājumu risināšanā. Papildus «Rainbow Europe» tiek iekļauts gada pārskats par katras valsts nacionālā līmeņa ieguldījumu savas LGBTI kopienas labklājībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu