Pētnieki: Neeksistē nekāds Tutanhamona slepenais kambaris

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes pētnieki pabeiguši Tutanhamona kapeņu slepenā kambara meklējumus un secinājuši – nekāds slepenais kambaris kapenēs neeksistē.

Kā vēsta izdevums «BBC», iepriekš pētnieki apgalvoja, ka pastāv 90% liela iespēja, ka aiz Tutanhamona 3000 gadu seno kapeņu sienas atrodas slepens kambaris. Savukārt cita teorija vēstīja, ka aiz kapeņu sienas atrodas valdnieces Nefertiti (iespējamās Tutanhamona mātes) kapenes.

Tomēr jaunā pētījumā zinātnieki secinājuši, ka nekādas apslēptas telpas aiz Tutanhamona kapeņu sienas vienkārši nav.

Aizdomas par slepena kambara eksistenci radās pēc tam, kad angļu arheologs Nikolass Rīvss (Nicholas Reeves), pētot kapenes, zem apmetuma pamanīja kaut ko līdzīgu durvīm. 2015. gadā veiktajā pētījumā viņš skaidroja, ka aiz kapeņu sienas atrodas relatīvi mazākas kapenes, kurās, iespējams, atdusas valdniece Nefertiti.

Lai arī Nefertiti mirstīgās atliekas nekad nav atrastas, pētnieku starpā joprojām notiek asa diskusija par to, kur tieši tās atrodas. 3000 gadu senā valdnieces skulptūra, kas saglabājusies pārsteidzoši labi, ir padarījusi valdnieci par vienu no atpazīstamākajām Senās Ēģiptes sievietēm.

Valdnieces Nefertiti statuja.
Valdnieces Nefertiti statuja. Foto: AP/Scanpix

Tiek arī uzskatīts, ka viņa valdīja pār Ēģipti laika posmā pēc viņas vīra nāves un Tutanhamona nākšanas pie varas.

Tomēr pēc tam, kad itāļu speciālisti no Turīnas Universitātes, izmantojot īpašus skenerus, vēlreiz izpētīja kapenes, tika pavisam droši noskaidrots, ka nekāda telpa aiz sienas neeksistē.

«Lai arī tas, ka aiz sienas nekāds slepens kambaris neatrodas, varētu sarūgtināt daudzus, tomēr kopumā tas ir vērtīgs atklājums,» komentēja pētnieks Frančesko Porkelli (Francesco Porcelli).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu