Krievijas zenītraķetes Turcijai varētu tikt piegādātas jau 2019.gada jūlijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Turcija un Krievija vienojušās, ka zenītraķešu sistēma «S-400» Ankarai varētu tikt piegādāta jau 2019.gada jūlijā, tviterī otrdien paziņojusi kāda Turcijas Aizsardzības ministrijas amatpersona.

Turcija pagājušā gada septembrī parakstīja 2,5 miljardu ASV dolāru (2,11 miljardu eiro) līgumu ar Krieviju par «S-400» iegādi, kas ir Ankaras pirmais lielais bruņojuma iepirkums no Maskavas. Decembrī tika paziņots, ka Krievija plāno sākt «S-400» piegādi Turcijai 2020.gada martā.

«S-400» nav savietojama ar NATO sistēmām, un ASV politiķi un militārpersonas ir paudušas bažas par Turcijas nolūkiem, iegādājoties šādu sistēmu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš ieradies vizītē Turcijā. Erdogans pēc tikšanās paziņoja, ka Turcijas plāns iegādāties «S-400» ir galīgi «noslēgts darījums», un Putins sacīja, ka Krievija būvēs raķetes «S-400» straujākā tempā, nekā bija sākotnēji plānots, lai tās piegādātu ātrāk pēc Ankaras pieprasījuma. Taču konkrētu laiku Putins nenosauca.

Turcijas un Krievijas attiecības pēdējos mēnešos ir ievērojami uzlabojušās, kas kontrastē ar attiecību pasliktināšanos starp Krieviju un Rietumiem saistībā ar bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu Lielbritānijā.

Putina vizīte Ankarā ir viņa pirmā ārvalstu vizītē kopš pārvēlēšanas par prezidentu 18.martā.

Erdogans otrdien izteicās, ka Turcija nav noskaņota uzklausīt kritiku no Rietumiem par «S-400» iegādi no Krievijas, piebilstot, ka «šis jautājums ir slēgts».

Krievijas prese ziņo, ka Turcija ir ieinteresēta arī kopīgā «S-400» ražošanā ar Krieviju, bet šo jautājumu Putins atteicās komentēt žurnālistiem, norādot, ka tie ir izteikti komerciālas dabas jautājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu