Ugunsgrēks Krievijas lielveikalā: tika pieļauti nopietni ugunsdrošības pārkāpumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tirdzniecības centrā Krievijas pilsētā Kemerovā, kur ugunsgrēkā dzīvību zaudēja 64 cilvēki, tika pieļauti nopietni ugunsdrošības noteikumu pārkāpumi, vēsta raidorganizācijas BBC Krievijas serviss. Centra «Zimņaja višņa» telpās bija atslēgta signalizācija, kā arī avārijas izejas bija nobloķētas, paziņojusi izmeklēšanas komisija. Turklāt konstatēti vēl citi pārkāpumi saistībā ar tirdzniecības centra ēkas nodošanu ekspluatācijā un tās darbību.

Pašlaik aizturēti četri cilvēki, kuru vidū ir ēkas pārvaldītāju uzņēmuma tehniskais direktors un telpu nomnieks vietā, kur ugunsgrēks iesākās, kā arī divi darbinieki uzņēmumā, kas uzstādīja un apkalpoja ugunsdrošības signalizācijas sistēmu. Tiek spriests par vēl piektā cilvēka - darbinieka, kas pēc signāla saņemšanas atslēdza signalizāciju - aizturēšanu.

2013.gadā atvērtā tirdzniecības centra kopējā platība ir 23 000 kvadrātmetru. Tajā ir stāvvieta, kurā var novietot 250 automašīnas, veikali, boulinga zāle, bērnu spēļu laukums un kinoteātris.

Foto: Reuters/Scanpix

Glābēji ziņo, ka esot pārbaudījuši tirdzniecības centra pirmo un otro stāvu, kā arī iegājuši trešajā stāvā. Taču ugunsdzēsēji pagaidām nevar piekļūt ceturtajam stāvam, kur ugunsgrēks sākās. «Temperatūra ir pārāk augsta,» aģentūrai TASS sacīja Ārkārtas situāciju ministrijas pārstāvis.

Foto: TASS

Vairāki aculiecinieki BBC pastāstīja, ka pēc ugunsnelaimes sākšanās neesot bijusi dzirdama signalizācija.

«Signalizāciju nedzirdēju - neiedarbojās tehniski vai apsardzes vainas dēļ, pagaidām nav skaidrs,» medijam RBK stāstīja tirdzniecības centra darbinieks Sergejs Karevs.

Kinozāļu apmeklētāji stāstīja, ka par ugunsgrēku viņiem paziņots, kad tirdzniecības centrā jau bijuši biezi dūmi, un vismaz vienā kinozālē nav ieslēgta gaisma. Vēl vienu no kinozālēm apmeklētāji sākuši atstāt paši, jo sajutuši dūmu smaku, savukārt vēl citā kinozālē esošie visi gājuši bojā, jo viņiem par ugunsgrēku neviens nav paziņojis.

Pastāvīgie apmeklētāji arī pastāstījuši, ka kinozāļu durvis seansu laikā tikušas slēgtas, lai cīnītos pret bezbiļetniekiem, un uz divām zālēm bijis viens darbinieks.

Ugunsgrēka apdzēšana atbildīgajiem dienestiem prasīja 17 stundas. Saskaņā ar jaunāko informāciju, ugunsgrēkā bojā gājuši 64 cilvēki.

Pēc oficiālajiem datiem, ievainoti tika 84 cilvēki. Par pazudušiem bez vēsts uzskatāmi 16 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu