Ekonomists: Latvijā vēl ir lielas iespējas investēt mājokļos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijā vēl ir liela neizmantota iespēja investēt mājokļos, piektdien konferencē «Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?» sacīja bankas «Luminor» ekonomists Pēteris Strautiņš.

«Mājokļi ir liela daļa no nacionālās bagātības, aptuveni trīs ceturtdaļas no šīs vērtības atrodas Rīgā un Pierīgā. Mājokļi ir liela vērtība, bet Latvijas iedzīvotāji tajos investē pārāk maz,» sacīja Strautiņš.

Ekonomists norādīja, ka tad, ja Latvijas iedzīvotāji investētu mājokļos tik pat daudz, cik to dara vidēji Eiropas Savienībā, ekonomika iegūtu papildus aptuveni 900 miljonus eiro jaunu mājokļu būvniecībai un veco renovācijai.

«Latvijas iedzīvotāji patlaban ir aizņēmušies visai maz - kopējā mājokļu vērtība ir ap 30 miljardiem eiro, bet hipotekārie kredīti ir tikai aptuveni četri vai pieci miljardi eiro,» sacīja Strautiņš.

Viņš norādīja, ka aptuveni 85% mājokļu Latvijā nav apgrūtināti ar kredītiem, tas nozīmē, ka iespējas aizņemties investīcijām mājokļos ir lielas. Salīdzinājumam, piemēram, Nīderlandē visi mājokļi ir ar hipotekārajām saistībām. Eirozonā vidējais hipotekāro aizņēmumu īpatsvars pret iekšzemes kopproduktu ir 40%, bet Latvijā tikai 16%.

«Tā kā vidējās mājokļu platības Latvijā ir diezgan mazas, tad to finansēšanai latvieši tērē salīdzinoši maz līdzekļu. Savukārt Latvijas iedzīvotāju spēja iegādāties mājokļus ir vērtējama kā laba,» piebilda Strautiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu