LPCS: Vidējā piena iepirkuma cena februārī samazinājusies par 8,3%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijā vidējā piena iepirkuma cena šā gada februārī salīdzinājumā ar janvāri ir samazinājusies par 8,3%, savukārt salīdzinājumā ar 2017.gada februāri sarukusi par 6%, liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) provizoriskie dati.

LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks aģentūrai LETA sacīja, ka šā gada februārī vidējā piena iepirkuma cena bija 281,81 eiro par tonnu, kas ir neliels kritums salīdzinājumā ar mēnesi iepriekš.

«Pašlaik piena iepirkuma cena Latvijā ir diezgan stabila, vidējā līmenī un ļoti līdzīgam reģionam Ziemeļvācijas rietumu pusē. Vācijā kopumā gan vidējā piena iepirkuma cena ir krietni augstāka nekā Latvijā,» teica Šolks, piebilstot, ka Ziemeļvācijas rietumu puses pilsētas, piemēram, Brēmene un Oldenburga klimata un citu apstākļu ziņā ir ļoti līdzīgas Latvijai, līdz ar tās savstarpēji salīdzināmas.

Pēc viņa teiktā, februārī pārstrādes iepirktā piena apmērs bija nedaudz mazāks nekā pērn šajā pašā mēnesī. Taču, vērtējot iepirktā piena daudzumu šā gada pirmajos divos mēnešos kopumā, tas saglabājies apmēram iepriekšējā gada attiecīgā perioda līmenī.

Viņš arī pastāstīja, ka industriālo piena produktu cenas februārī ir saglabājušās janvāra līmenī. «Cenu izmaiņas ir svārstību līmenī - vienu produktu, teiksim, siera cenas ir drusku pakāpušās, bet citu produktu cenas saglabājas iepriekšējā gada līmenī,» teica Šolks.

Šolks prognozēja, ka martā būtiskas piena iepirkuma cenas izmaiņas nav paredzamas salīdzinājumā ar februāri - piena iepirkuma cena būs bijusi zemāka, bet ne būtiski. Savukārt par piena iepirkumu cenām turpmāk viņš atturējās paust prognozes.

Jau ziņots, ka šogad janvārī vidējā provizoriskā piena iepirkuma cena bija 307,3 eiro par tonnu, kas ir neliels kritums salīdzinājumā ar mēnesi iepriekš. Savukārt 2017.gada februārī vidējā piena iepirkuma cena saskaņā ar LPCS provizoriskajām aplēsēm bija 299,98 eiro par tonnu.

LPCS apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu