Kariņš: EP spēris nozīmīgu soli cīņā pret «Nord Stream 2» projektu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Eiropas Parlaments (EP) ir spēris nozīmīgu soli cīņā pret «Nord Stream 2» projektu, nodrošinot, ka Eiropas Komisijas rīcībā būs reāls instruments, ar kuru šo projektu apturēt, uzsver EP deputāts Krišjānis Kariņš (V), komentējot šodien EP Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā apstiprinātos grozījumus Gāzes tirgus direktīvā.

Kariņš norāda, ka EP deputāti vairākkārt ir pauduši stingru nostāju pret šī gāzes vada izbūvi, aicinot Eiropas Komisiju un dalībvalstis aktīvi rīkoties, lai to apturētu. Vienlaikus EP pēdējos mēnešus ir strādājis un sagatavojis grozījumus Gāzes tirgus direktīvā, lai attiecinātu konkurences noteikumus arī uz trešo valstu pieslēgumiem ar Eiropas Savienības dalībvalstīm, aģentūru LETA informēja Kariņa palīdze Ieva Zīberga.

Rosinātās izmaiņas būs nozīmīgs šķērslis «Nord Stream 2» un arī citiem līdzīgiem projektiem Eiropas Savienības teritorijā nākotnē, akcentē Kariņš. «Grozījumi skaidri nosaka, ka enerģētikas infrastruktūrai ir jābūt pieejamai arī trešajai pusei. Tātad nevar būvēt ekskluzīvu elektrības vadu tikai vienam ražotājam uz vienu piegādātāju. Nedrīkst arī būvēt nevienu gāzesvadu, kas ir tikai vienam domāts. Infrastruktūrai ir jābūt pieejamai arī konkurencei,» norāda politiķis, uzsverot, ka tas krietni sadārdzinās šādu projektu, līdz ar to arī apgrūtinās tā realizāciju.

Nākamais solis grozījumu apstiprināšanā būs sarunu process starp EP un dalībvalstīm par likuma gala tekstu.

Neskatoties uz ES noteiktajām sankcijām pret Krieviju, vairākas Eiropas lielās energokompānijas ir noslēgušas vienošanos ar Krievijas «Gazprom» par «Nord Stream 2» gāzes vada izbūvi, kas palielinātu Eiropas atkarību no viena piegādātāja - Krievijas, atgādina Kariņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu