Darbu atsāk pasaulē vecākā komerciālā atomelektrostacija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS

Darbu šonedēļ atsākusi pasaulē vecākā komerciālā atomelektrostacija (AES), kas pēdējos trīs gadus bija slēgta remontdarbu dēļ, vēsta tīmekļa medijs «The Local».

Becnavas atomelektrostacijā, kas atrodas Ārgavas kantonā Šveices ziemeļu daļā, netālu no valsts robežas ar Vāciju, ir divi reaktori.

AES tika atklāta 1969.gadā. Becnava kļuva par pasaules vecāko strādājošo atomstaciju pēc tam, kad Lielbritānija 2012.gadā slēdza Oldburijas reaktoru.

2015.gadā abi Becnavas AES reaktori tika slēgti, lai tos modernizētu. Remontdarbos tika nostiprināta AES noturība pret zemestrīču un plūdu draudiem, kā arī atjaunotas AES informācijas tehnoloģiju sistēmas, pavēstīja spēkstacijas operators «Axpo».

Uzņēmuma pārstāvji uzsvēra, ka remonta laikā veikti arī aptuveni 20 000 AES sistēmu un komponentu pārbaudes.

«Spēkstacija atbilst visām drošības un tehniskajām prasībām ilgtermiņa darbībai 60 gadu periodā,» teikts uzņēmuma paziņojumā.

Pēc Fukušimas kodolkatastrofas Japānā 2011.gadā Šveicē pieņēmās spēkā diskusijas par valstī strādājošo atomreaktoru drošību.

Pēc Fukušimas katastrofas Šveice veica visu četru valsts atomelektrostaciju pārbaudi, lai noskaidrotu, vai tās spētu izturēt spēcīgu zemestrīci. 2012.gadā tika atzīts, ka tās visas varētu izturēt stipru zemestrīci un var turpināt darbu, jo nerada apdraudējumu iedzīvotājiem un videi, iepriekš ziņoja LETA.

Reaģējot uz Fukušimas katastrofu, Šveice arī paziņoja par plāniem pakāpeniski attiekties no kodolenerģijas izmantošanas un slēgt visus piecus valstī esošos kodolreaktorus.

Konkrēts termiņš šī plāna īstenošanai gan vēl nav noteikts.

Šobrīd aptuveni trešdaļa no Šveicē patērētās enerģijas tiek saražota atomelektrostacijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu