Ieviesīs Aviācijas un Autotransporta darbinieku dienas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdībā šodien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos grozījumus likumā «Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām», kurā paredzēts iekļaut Aviācijas darbinieku dienu un Autotransporta darbinieku dienu.

Par Aviācijas darbinieku dienu noteikts 6.jūlijs, bet Autotransports darbinieku diena būs atzīmējama septembra trešajā svētdienā.

SM pārstāvji skaidroja, ka aviācijas attīstībā ir ieinteresēta visa sabiedrība un tādēļ 6.jūlijs būtu jādēvē par Latvijas aviācijas dienu, tā secinājusi SM un Civilās aviācijas aģentūra, ņemot vērā aviācijas popularitāti Latvijā tās pirmsākumos, aviācijas lomu Latvijas vēsturē un tās lomu transporta nozares attīstībā.

Turklāt 6.jūlijs ir vasarā, kas ļauj rīkot aviācijas svētkus, paraugdemonstrējumus un citus pasākumus, lai par aviāciju ieinteresētu arī Latvijas jaunatni, uzsvērts SM sagatavotajā anotācijā.

Lai godinātu Latvijas aviācijas pamatlicēju piemiņu un veicinātu aviācijas nozares popularizēšanu, biedrība «Latvijas Aviācijas asociācija» iepriekš griezās SM ar lūgumu papildināt likumu, iekļaujot tajā Aviācijas darbinieku dienu 6.jūlijā.

Kā skaidroja SM pārstāvji, aviācijas vēsture Latvijā mērāma vairāk nekā 120 gadu garumā, sākot no pirmajiem aviācijas entuziastiem, lidotājiem pirmā pasaules kara laikā. Turklāt pirmais lidaparāta ar motoru lidojums, par ko saglabājušās vēsturiskas liecības, ir noticis 1910.gada 6.jūlijā Rīgā, Zasulauka hipodromā. To veicis pilots Teodors Meibaums ar lidmašīnu «Grade». Lidojuma ilgums bija 56 sekundes, lidojuma augstums bija astoņi metri.

Attiecībā uz Autotransporta darbinieku dienu SM pārstāvji norādīja, ka tā tradicionāli tiek atzīmēta oktobra pēdējā svētdienā, tomēr biedrība «Autopārvadātāju asociācija «Latvijas auto»», biedrība «Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija» un Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība LAKRS ierosināja turpmāk noteikt Autotransporta darbinieku dienu par atzīmējamo dienu septembra mēneša trešajā svētdienā.

Tas skaidrots ar to, ka tad ir salīdzinoši ilgāks dienas garums un labvēlīgāki laika apstākļi, kas ir noteicoši faktori, lai apvienotu šo dienu ar profesionālās meistarības, piemēram, veiklības braukšanas konkursu rīkošanu brīvā dabā, kuri ar katru gadu kļūst arvien populārāki, atzīmēja SM pārstāvji.

Kā liecina SM informācija, Autotransporta darbinieku diena kā atzīmējama diena tika noteikta 1976.gadā. To atzīmēja oktobra pēdējā svētdienā, tai ir senas tradīcijas. Tās pirmsākumi meklējami 20.gadsimta 30.gados, kad tika atzīmēta Šoferu diena. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Autotransporta darbinieku diena valstī kā atzīmējama diena nav norādīta.

Ņemot vērā to, ka autotransporta nozare sniedz lielu ieguldījumu valsts ekonomikā un pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem, kā arī to, ka Latvijā šajā nozarē ir nodarbināti vairāk nekā 65 000 darbinieku, šīs atzīmējamās dienas noteikšanas mērķis ir sekmēt un celt autotransporta nozares un tajā strādājošo darbinieku prestiža līmeni sabiedrībā un veicināt darbinieku motivāciju, kā arī ieinteresēt jauniešus apgūt autotransporta specialitātes, uzsvēra SM pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu