Kremlis pauž gatavību sadarboties ar Lielbritāniju «saindētā» dubultaģenta lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien atklātībā nonāca ziņas, ka Anglijā pēc nonākšanas kontaktā ar nezināmu vielu kritiskā stāvoklī slimnīcā nogādāts bijušais Krievijas izlūks Sergejs Skripaļs. Kamēr medijos tiek vilktas paralēles ar bijušā Krievijas spiega Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu Londonā 2006.gadā, Kremlis nācis klajā ar paziņojumu, ka Krievija esot gatava sadarboties ar britu varasiestādēm.

Kā pavēstīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Lielbritānijas varasiestādes šobrīd nav vērsušās pie Krievijas ar lūgumu palīdzēt izmeklēšanā, taču «Maskava ir vienmēr gatava sadarboties».

Peskovs incidentu raksturoja kā «traģisku».

Bijušais Krievijas izlūkdienestu virsnieks, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, Lielbritānijā saindējies ar nezināmas izcelsmes vielu un kritiskā stāvoklī nogādāts slimnīcā, pirmdien ziņoja britu mediji.

Britu sabiedriskā raidorganizācija BBC un citi mediji vēstīja, ka intensīvās aprūpes nodaļā Solsberi tika nogādāts 66 gadus vecais Sergejs Skripaļs un kāda 33 gadus veca sieviete, kas medijos identificēta kā Skripaļa meita.

Abi svētdien tika atrasti Solsberi iepirkšanās centrā, kur viņi bija zaudējuši samaņu.

Incidents atgādina Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Londonā.

Skripaļs bija viens no 14 spiegiem, kurus Krievija un Vašingtona apmainīja 2010.gadā lielākajā šāda veida apmaiņā kopš Aukstā kara laikiem.

Atvaļinātais Krievijas izlūkdienestu pulkvedis Skripaļs 2006.gadā Krievijā tika notiesāts uz 13 gadiem cietumā par spiegošanu Lielbritānijas labā. Viņš tika notiesāts par Krievijas aģentu identitāšu nodošanu britu izlūkdienesta Mi6 rīcībā.

Skripaļs pēc atbrīvošanas Krievijā pārcēlās uz dzīvi Lielbritānijā.

Policija paziņoja, ka Skripaļs un sieviete acīmredzot bijuši pazīstami un viņiem nav redzamu ievainojumu pēdu.

«Viņi tiek ārstēti no iespējamas nezināmas vielas ietekmes. Abi pašlaik ir kritiskā stāvoklī intensīvajā aprūpē,» teikts Viltšīras policijas paziņojumā.

Anglijas veselības dienests pavēstīja, ka tam ir tikai ierobežota informācija par pacientiem, taču sabiedrībai riska nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu