Floridas apšaude: bruņotais policists skaidro, kāpēc nedevās iekšā skolā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

14.februārī ar triecienšauteni bruņojies 19 gadus vecs jaunietis Floridas vidusskolā sarīkoja apšaudi, kurā dzīvību zaudēja 17 cilvēki. Pēc notikušā atklātībā nonāca ziņas, ka skolu esot apsargājis bruņots policists, taču visu apšaudes laiku pavadījis ēkas ārpusē, tā arī nedodoties palīgā Mārdžorijas Stounmenas Daglasas vidusskolas audzēkņiem un skolotājiem, vēsta raidorganizācija BBC.

Skolas policists Skots Pītersons domājis, ka šāvieni raidīti ārpus skolas. Tāpēc viņš rīkojies atbilstoši protokolam - meklējis, kur patverties, un centies nobloķēt piekļuvi skolai, sacīja Pītersona advokāts Džozefs Diruco.

Pieņēmums, ka Pītersons apšaudes dienā izturējies gļēvi, ir «acīmredzami nepatiess», norāda advokāts.

Pītersons teica, ka sākotnēji esot saņēmis ziņojumu par petaržu šaušanu. Tikai pēc tam, kad policists sāka skriet skaņas virzienā, viņš saprata, ka patiesībā dzirdami šāvieni.

Brouarda šerifa birojs bija apmācījis policistu meklēt patvērumu un novērtēt situāciju pie ārdurvīm gadījumā, ja ārpus ēkas izceļas apšaude, uzsver advokāts. Pītersons rīkojās tieši tā un paziņoja šerifa birojam par šāvieniem, ierosinot skolas teritorijas noslēgšanu.

Kad notikuma vietā ieradās policija, Pītersons teica, ka šāvējs esot ārpusē, - par to lika domāt arī ziņas, ka futbola laukumā esot cietušais ar šautām brūcēm.

«Pītersona kungs vēlas, kaut tajā dienā būtu novērsis 17 upuru pāragro nāvi, un viņš izsaka līdzjūtību upuru ģimenēm,» paziņoja Diruco. «Taču apsūdzības, ka Pītersona kungs bija gļēvulis un ka viņa rīcība jebkādu apstākļu dēļ neatbilda policijas standartiem, ir acīmredzami nepatiesas.»

Brouarda apgabala šerifs Skots Israels uz laiku atstādināja Pītersonu no pienākumu pildīšanas, pēc kā Pītersons iesniedza atlūgumu.

Israels teica, ka viņu esot «satriecis» drošības kameru videoieraksts, kurā Pītersons redzams apsargājamās skolas ārpusē, kamēr iekšā norisinās apšaude.

Videoierakstā redzams, ka Pītersons pienāk pie ēkas apmēram 90 sekundes pēc tam, kad atskanēja pirmie šāvieni. Viņš palika ārpusē apmēram četras minūtes. Uzbrukums kopumā ilga aptuveni sešas minūtes, norāda šerifs Israels.

Diruco apsūdzēja šerifu situācijas «pārmērīgā vienkāršošanā», sakot, ka Israels izdarījis pārsteidzīgus secinājumus par Pītersona rīcību.

Par notikušo izteicies arī ASV prezidents Donalds Tramps, paužot kritiku policijas reakcijai nesenā Floridas skolas slaktiņa gaitā, un apgalvoja, ka viņš uzbrukumā cietušajā skolā skrietu iekšā pat bez ieroča.

«Nevar zināt, pirms neesi pārbaudīts, bet es uzskatu, es tiešām ticu, ka es skrietu tur iekšā, pat ja man nebūtu ieroča,» Baltajā namā tiekoties ar desmitiem gubernatoru no visas valsts, sacīja Tramps. «Un es uzskatu, ka vairums cilvēku šajā telpā arī rīkotos tā, jo es lielāko daļu no jums pazīstu.»

Policisti, kas tagad tiek kritizēti, «nebija gluži uzvarētāji ar goda medaļām», un viņu sniegums bija, «atklāti sakot, atbaidošs».

Pēc Floridas slaktiņa ASV aizsākusies jaunatnes kustība, kas vēršas pret ietekmīgo Savienoto Valstu šaujamieroču tiesību lobēšanas organizāciju, ar kuru Tramps ir cieši saistīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu