Ainažu slimnīcas psihiatrs par bērnu fiksēšanu: «Viņa mēģināja sev atņemt dzīvību»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars Tenis/TVNET

«Skaļi, tendenciozi un demagoģiski pārmetumi, kas ir nepamatoti. Tos pauž cilvēki, kas nav izpētījuši situāciju līdz galam, bet publiski apvaino slimnīcas personālu,» par Tiesībsarga Jura Jansona izteikumiem saistībā par notiekošo Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā «Ainaži» sacīja slimnīcas psihiatrs, narkologs Jānis Bojārs. Galvenais kontrolējošo institūciju pārmetums - bērni tikuši ilgstoši fiksēti. Bojārs TVNET apliecināja, ka ir viens konkrēts gadījums, kad meitenes fiksācija ilga astoņas stundas, pacientes dzīvības glābšanas nolūkā.

TVNET devās uz Ainažiem, lai pārliecinātos par situāciju, kāda ir bērnu psihiatrijā. Ārstu trūkums nav vienīga problēma.

Tiesībsarga biroja pārmetumi par pārmērīgi ilgo fiksācijas laiku attiecas uz vienu konkrētu gadījumu, apliecināja Bojārs – slimnīcas vienīgais pastāvīgais psihiatrs, narkologs. «Pastāv normatīvie akti, kas paredz pacientu mehānisku piespiedu fiksāciju gadījumos, kad viņi ar savu uzvedību kļūst bīstami sev vai apkārtējiem un citādi nav iespējams viņus nomierināt. Konkrētajā gadījumā paciente pirms tam bija izmukusi no slimnīcas teritorijas, nozagusi gaļas iesmu un ar to mēģināja sadurt sev kaklu. Kad viņu atveda uz nodaļu, meitene teica, ka nespēj valdīt pār sevi, un lūdza viņu fiksēt.

Runājot ar pacientes māmiņu, pārjautāju, vai viņai ir iebildumi pret fiksāciju, un saņēmu striktu atbildi: «Vai tad kāds grib, lai viņa sev padara galu?»

Vēl es pārjautāju: vai viņa šajā situācijā vēlas pārtraukt ārstēšanu? Meitenes mamma atbildēja, ka nekādā gadījumā.»

Meitenes fiksācija ilga astoņas stundas. Parasti pacients nomierinās 20 līdz 40 minūšu laikā, lielākajā daļā gadījumu bez papildu medikamentu terapijas, stāsta ārsts. Šajā gadījumā ilgstošā fiksācija bija nepieciešama, lai glābtu meitenes dzīvību.

Fiksāciju pacientu nomierināšanai izmanto gadījumos, kad, piemēram, bērns ar galvu sāk dauzīt loga rūti, nav nomierināms un neviens nevar prognozēt, kad rūts neizturēs un bērns savainosies.

«Mēs gribam, lai daktere Balode nāk atpakaļ,» sarunā ar TVNET sacīja vairāki bērni un pusaudži. Par konstatētajiem pārkāpumiem, ko Tiesībsargs nosauca par tādiem, kas robežojas ar cietsirdību un spīdzināšanu, ir sākta izmeklēšana, uz kuras laiku no amata atstādināta valdes locekle Ilona Balode.

Par to, ko bērni domā par fiksēšanu, slimnīcu un dzīvi vispār, kāpēc viņi par mājām sauc bērnunamu un kā dadži pieķeras atnācējiem, lasiet TVNET pirmdien 5.februārī. Ielūkosimies gan Ainažu paraugslimnīcā, kur pat baseinu tīra speciāls robots, gan vecajā slimnīcas ēkā, kur starp dzelzs gultām mētājas gāzmaskas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu