Sīrijas kurdi atkarojuši Turcijas atbalstīto nemiernieku ieņemtās pozīcijas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Sīrijas kurdu kaujinieki pirmdien Afrīnas reģionā, valsts ziemeļrietumos, atguvuši lielāko daļu pozīciju, ko dienu iepriekš bija ieņēmuši Turcijas atbalstītie nemiernieki, pavēstīja kurdu amatpersonas un monitoringa organizācija.

Kurdu mediju centrs Afrīnā paziņoja, ka kurdu vienības veikušas «militāru specoperāciju» un ka tās gaitā krituši seši Turcijas atbalstītie kaujinieki.

Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR) vadītājs Rami Abderrahmans apstiprināja, ka kurdu kaujiniekiem izdevies atkarot Turcijas atbalstīto kaujinieku ieņemtās pozīcijas un ka abu pušu starpā turpinās sīvas cīņas.

Turcijas uzlidojumos un artilērijas apšaudēs reģionā nogalināts 21 cilvēks, arī seši bērni, viņš sacīja.

Turcija nedēļas nogalē Afrīnas reģionā uzsāka vērienīgu sauszemes un gaisa spēku operāciju pret ASV atbalstītajiem kurdu spēkiem, Sīrijas septiņu gadu pilsoņkarā atklājot jaunu fronti. Vēl pirms šīs operācijas Turcijas artilērija vairākas dienas Afrīnas reģionā apšaudīja kurdu spēkus.

Kopā ar Turcijas sauszemes karaspēku Afrīnas reģionā karo ar Ankaru saistītās Brīvās Sīrijas armijas karotāji.

Turcija skaidro, ka mērķis uzbrukumam, kuru tā dēvē par operāciju «Olīvzars», ir padzīt kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG).

Ankara šo grupējumu uzskata par «teroristiem». YPD veido kodolu ASV atbalstītajā kurdu un arābu aliansē Sīrijas Demokrātiskie spēki, ko Vašingtona uzskata par efektīvāko militāro formējumu sauszemes operācijās pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts».

Turcijas sauszemes karaspēks un Ankaras sabiedroties Sīrijas nemiernieki iespiedušies astoņu kilometru dziļumā no robežas, svētdien vakarā vēstīja Turcijas laikraksts «Haberturk».

Turcijas oficiālā ziņu aģentūra «Anadolu» vēstīja, ka Turcija turpina karaspēka koncentrāciju pie Sīrijas robežas.

Kā svētdien sacīja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, viņš sagaida, ka operācija ātri tiks pabeigta.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu