Kā modē ēst ir šogad jeb 10 stilīgākās veselīgā uztura tendences

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kādi jauni pārtikas produkti būs pieejami veikalu plauktos tuvākajos gados? Ko ēdīsim nākotnē? Veselīgas ēšanas restorāna «The Beginnings» vadītājs Matīss Eglītis ir radis atbildes uz šiem jautājumiem, piedaloties pasaules lielākajās pārtikas nozares izstādēs gan Ņujorkā, gan Vācijā. Izstādēs tika atklāti pārtikas produkti un garšas, kas jau lēnām iekaro popularitāti vai kļūs īpaši aktuālas šā gada laikā. Papildinot šo pieredzi ar jaunākajiem industrijas pētījumiem, restorāns ir apkopojis lielākās 2018. gada veselīgā uztura tendences pasaulē.

 
Foto: Depositphotos.com

Iekaisumu samazinoši ēdieni

Hronisks iekaisums, kuru izraisa stress, vides faktori un uzturs, šobrīd tiek saistīts ar daudzu slimību rašanos - gremošanas, sirds, asinsvadu, ādas, vēža un citām. Iekaisuma slimību skaitam pieaugot, aktuāli ir kļuvuši vitamīniem bagāti un iekaisumu samazinoši ēdieni un to sastāvdaļas. Īpaši populāri ir

pievienot produktiem vai ēdieniem kurkumu, krustnagliņas, ingveru, kajenas piparus un melnos piparus.

Šīs iekaisumu samazinošās garšvielas var izmantot, ne tikai gatavojot dažādus austrumnieciskus ēdienus, piemēram, kariju, bet tās var arī pievienot smūtijiem, kafijai vai pat proteīna batoniņiem.

 
Foto: Depositphotos.com

Sevis mērīšana, izmantojot dažādas tehnoloģijas

Pieaugot fitnesa entuziastu un biohakeru skaitam, viena no 2018. gada uztura tendencēm ir apsēstība ar skaitļošanu –

precīza kaloriju, olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku mērīšana, izmantojot dažādas viedtālruņu aplikācijas un tehnoloģijas.

Cilvēki arvien vairāk mērīs arī savu miega kvalitāti, fizisko aktivitāšu intensitāti un taisīs sev dažādas asins analīzes, lai noskaidrotu veselības stāvokli un potenciālos uzturvielu iztrūkumus. Arī restorāni seko līdzi šai tendencei, ieviešot īpašas ēdienkartes.

 
Foto: Depositphotos.com

Vegānisks ēdiens

Nesen ļoti aktuālo BIO pārtiku Rietumos šobrīd nomaina vegāniski ēdieni, un produkti ar apzīmējumu «veģetārs» vai «vegāns» kļūst arvien populārāki. Kopš 2012. gada ir trīskāršojies to kompāniju skaits, kuras ir sākušas ražot vegāniskus ēdienus.

Tagad tiek piedāvāti gan dažādi riekstu pieni un sviesti, gan vegāniskais saldējums un siers.

Bieži vien šo produktu pircēji sevi nesauc par vegāniem, bet piekopj fleksitāru dzīvesveidu, pārsvarā izvēloties augu valsts produktus un reizēm uzturā lietojot dzīvnieku valsts produktus, kā iemeslu šādai izvēlei minot vides faktorus, veselību un dzīvnieku tiesību jautājumus.

 
Foto: Depositphotos.com

Augu miesnieks

Pārtikas nozari turpina iekarot ar proteīnu bagāti augu valsts produkti.

No tiem var izcelt divu veidu produktus.

Pirmais veids ir augu valsts «gaļa» jeb gaļas imitācija, piemēram, sojas produkti un seitans. No tiem tiek gatavoti gan augu valsts burgeri, gan hotdogi. Otrais veids ir augu valsts produkti ar augstu proteīna daudzumu, kas kalpo kā alternatīva gaļai no uzturvērtības viedokļa, bet tie neizskatās pēc gaļas un ir pagatavoti no lēcām, pupām, zirņiem un pat dažādām sēnēm.

 
Foto: Depositphotos.com

Tīrās etiķetes

Arvien vairāk cilvēku izvairās no produktiem, kuru sastāvs atgādina Morzes ābeci, nevis ēdienu. Tieši tāpēc viena no 2018. gada tendencēm ir

tīrās etiķetes jeb «clean labels» – produkta sastāvs ir viegli izlasāms, saprotams

un veidots no reālām ēdamlietām, nevis ķīmiskajiem savienojumiem.

 
Foto: Depositphotos.com

Augu ūdens

Gandrīz visi ir dzēruši mājās gatavotu citronu ūdeni, bet pašlaik popularitāti strauji gūst arī citi augu ūdeņi, piemēram, gurķu, piparmētru, ogu, kā arī eksotiskie kaktusa, alvejas un artišoka ūdeņi.

Augu ūdeņi ir garšīgi, satur vitamīnus un ir daudz veselīgāka alternatīva sulām

un gāzētajiem dzērieniem. Turklāt tos var viegli pagatavot mājās – pievieno gurķu šķēles un svaigas piparmētru lapiņas savai ūdens glāzei.

 
Foto: Depositphotos.com

Etniskas ēdienu garšas

2018. gadā cilvēki vairāk baudīs ēdienu ar izteiktām un atmiņā paliekošām garšām.

Īpaši populāri kļūs aromātiskie un eksotiskie aziātu, afrikāņu, marokāņu, ēģiptiešu un etiopiešu ēdieni.
 
Foto: Depositphotos.com

Apzināta ēdienu un produktu izvēle resursu taupīšanai

Cilvēkus vairs neinteresē tikai paēst, tie iepērkas daudz apzinātāk un izvēlas veselīgus produktus. Par svarīgu faktoru ir kļuvis arī ēdiena pagatavošanas ātrums, tādēļ aizvien vairāk cilvēku dod priekšroku ātri pagatavojamiem ēdieniem. Strauji pieaug to cilvēku skaits, kuri domā par vides saglabāšanu, ilgtspējību un ētiskajiem aspektiem, tāpēc

pieaug arī bezatkritumu jeb «zero waste» dzīvesveida popularitāte un, protams, iepērkoties produkta cena joprojām ir būtiska.
 
Foto: Depositphotos.com

Maz cukura un sāls

Maz cukura un sāls pārtikas produktos ir nemainīga tendence jau vairāku gadu garumā.

Pētījumi pierāda, ka cukurs un pārmērīga sāls lietošana negatīvi ietekmē veselību.
 
Foto: Depositphotos.com

Proteīns visur

Cilvēki arvien vairāk pievērš uzmanību proteīna jeb olbaltumvielu uzņemšanai. 2018. gadā uzņemtajam proteīna daudzumam uzmanību pievērsīs ne tikai fitnesa fani, bet arī tie veselīga dzīvesveida piekritēji, kas ar sportu regulāri nenodarbojas. Ar proteīnu tiks bagātināts itin viss, sākot ar pankūkām, braunijiem un pākšaugu pastām, un beidzot ar batoniņiem, augu pieniem un saldējumu.

Apkopojot stāstīto, var teikt, ka patērētājs kļūst izglītotāks, viņš sasaista ēdienu ar veselību, labsajūtu un skatās arī uz lielāko kontekstu, kurā ietilpst vides faktori un dzīvnieku tiesības. Patērētājam svarīga ir kļuvusi ne tikai produkta uzturvērtība, bet arī lietošanas ērtums un cena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu