Piensaimnieki: Latvijā samazinātā PVN likme būtu jāievieš arī piena produktiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijā samazinātā pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likme būtu jāievieš arī piena produktiem, aģentūrai LETA teica Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

«Mēs esam pārliecināti, tas [samazinātas PVN likmes ieviešana piena produktiem] būtu tikai pozitīvi,» sacīja Šolks.

Viņš atzinīgi izteicās par samazinātās PVN likmes ieviešanu Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, kas dos iespēju izvērtēt šīs sistēmas efektivitāti. Šolks atgādināja, ka arī citu Eiropas Savienības (ES) valstu atsevišķiem pārtikas produktiem ir piemērota samazinātā PVN likme, kas apliecina tās lietderību. «25 ES valstīs šis instruments joprojām strādā un to atzīst par labu esam gan tirgus pozīciju stiprināšanas nolūkā, gan produktu pieejamības ziņā, gan apjomu sabalansēšanas nolūkā,» uzsvēra Šolks, paužot pārliecību, ka arī Latvijā samazinātās PVN likmes ieviešana, piemēram, piena produktiem dotu pozitīvu iespaidu.

LPCS valdes priekšsēdētājs arī sacīja, ka PVN likmes samazināšana dod iespēju aizsargāt savu tirgu no pastiprinātas konkurējošo pārtikas produktu pieplūdes no blakus valstīm, ko apliecina pieredze tādās valstīs, kā piemēram, Vācija un Itālija. Latvijā vērojama pretēja situācija. «Ja Polijā ir 5% PVN likme un Vācijā - 7%, tad tas ir labs fons ēnu ekonomikai arī piena nozarē. Šajā nozarē ēnu ekonomika Latvijā, protams, nav tik izteikta kā dārzeņiem, bet ēnu ekonomika ir arī šajā sektorā,» atzina Šolks.

Pēc viņa sacītā, ja vairumā ES valstu ir vienota valūta, jābūt arī ekonomiski līdzīgiem «spēles noteikumiem», taču patlaban tā nav.

Jau ziņots, ka Saeima pērn 22.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par PVN, nosakot samazināto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. PVN samazinātā likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem piemērota uz laiku no šā gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

LPCS apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu