Lielākajos piena pārstrādes uzņēmumos sāk samilzt darbaspēka trūkuma problēma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Lai arī piena pārstrādes sektorā darbaspēka trūkums ir jūtams mazāk nekā atsevišķās citās pārtikas ražošanas sfērās, taču šī problēma sākt samilzt arī lielākajos piena pārstrādes uzņēmumos, atzina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

«Darba spēka problēma samilzt kaut gan teikšu atklāti - nav viennozīmīga viedokļa mūsu biedru vidū par šo jautājumu. Lielāko uzņēmumu pārstāvji saka, ka viņiem trūkst darbaspēka un tā tas reāli ir. Savukārt vidējie un mazie apgalvo, ka nav tik traki, darbiniekus var atrast un kaut kā strādāt,» sacīja Šolks, piebilstot, ka piena pārstrādes sektorā nav 100% vienprātības attiecībā uz problēmas risinājumiem, jo ne visu uzņēmumu pārstāvji atbalsta viesstrādnieku ievešanu uz atvieglotiem nosacījumiem, kas ir viens no iespējamajiem risinājumiem.

Viņš atzina, ka arī pārtikas nozarē kopumā ir problēmas ar darbaspēka piesaisti un sevišķi to var attiecināt uz lielākiem uzņēmumiem, kuriem nopietnu pasūtījumu izpildē esot nepieciešams vairāk par pāris darbiniekiem un kuri sevišķi izteikti jūt darbinieku trūkumu. «Kopumā darbaspēka, sevišķi, vienkāršu un vidēji sarežģītu darba operāciju veikšanai trūkst. Tas ir ne tikai piena nozarē, bet arī citos sektoros, piemēram, zivrūpniecībā, kur darbaspēka trūkums jūtams vēl izteiktāk,» teica Šolks.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) aplēsēm katrā no pārtikas nozares uzņēmumiem vidēji trūkst 10% darbinieku jeb aptuveni 3500 darbinieku visā nozarē. Pēc LPUF padomes priekšsēdētājas pērn decembrī teiktā, Latvijā pēdējo 20 gadu laikā darbaspējīgo cilvēku skaits ir dramatiski samazinājies. Vietējie uzņēmēji savstarpēji konkurē par darbiniekiem. Rezultātā atalgojums pārsniedz darbinieka produktivitāti un mazākie uzņēmumi novados paliek bez darbiniekiem.

Šure iepriekš arī prognozēja, ka arī šogad pārtikas ražošanas sfērā Latvijā lielākais izaicinājums būs darbaspēka trūkums, ietekmējot ražošanas kapacitāti un eksporta apjoma nodrošināšanu, kā arī būtiski iespaidojot atalgojuma līmeni, jo šobrīd darbaspēka izmaksas aug daudz straujāk nekā darbinieku produktivitāte.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) decembrī informēja, ka saskaņā ar biedrības 225 uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātiem, darbaspēka pieejamību par nepietiekamu uzskata 61,2% uzņēmēju, savukārt 26,8% sagaida, ka darbaspēks trūks drīzumā. Turpretī 10,3% respondentu ieskatā par darbaspēka pieejamību nav jāsatraucas, bet pārējie nevarēja atbildēt.

LPCS apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu