LLKA: Piena iepirkuma cenas krituma dēļ kooperatīvi plāno meklēt partnerus ārpus Latvijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Piena kooperatīvi piena iepirkuma cenas krituma dēļ apsver iespējas meklēt ilgtermiņa sadarbības partnerus ārpus Latvijas robežām, pauda Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā (LLKA).

LLKA informēja, ka no šā gada sākuma piena iepirkuma cena piedzīvojusi dramatisku kritumu. «Situācija piena tirgū kļuvusi saspringta, tādēļ piena kooperatīviem jāvienojas par risinājumiem, kā noturēt pieņemamu iepirkuma cenu saviem zemniekiem. Tā kā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi vienlaicīgi visiem kooperatīviem samazinājuši iepirkuma cenu, viens no risinājumiem ir lemt par ilgtermiņa sadarbības partneru meklēšanu ārpus Latvijas robežām,» norādīja LLKA piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

LLKA informēja, ka iepriekš minētā dēļ LLKA piena nozares darba grupa 9.janvārī, Zemkopības ministrijā (ZM) rīko ārkārtas sanāksmi, lai vērtētu situāciju nozarē un lemtu par piena kooperatīvu tālāko rīcību. Uz sanāksmi aicināti arī mediju pārstāvji.

Sanāksmes laikā piena kooperatīvu pārstāvji uzklausīs ZM speciālistu vērtējumu par aktualitātēm Eiropas un Latvijas piena tirgū, diskutēs par straujāku piena kooperatīvu apvienošanās procesu un lems par iespējām slēgt ilgtermiņa sadarbības līgumus ar Polijas piena pārstrādes uzņēmumiem. Tāpat kooperatīvu pārstāvji vērtēs, vai nepieciešams aicināt Konkurences padomi (KP) veikt kārtējo pārbaudi Latvijas piena tirgū.

«Piena kooperatīviem nepieciešama ciešāka sadarbība, jo tiem jau ilgstoši nākas izturēt spiedienu no citu tirgus dalībnieku puses. Brīžos, kad kooperatīvi sāk iegūt ietekmi piena tirgū, tiem nākas saskarties ar darbībām, kas zemniekos rada šaubas un šķelšanos, tādējādi izjaucot apvienošanās procesu,» sacīja LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Sanāksme notiks 9.janvārī, plkst. 11 Zemkopības ministrijā, Republikas laukumā 2, 314.kabinetā.

Jau ziņots, ka Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks aģentūrai LETA šonedēļ skaidroja, ka daudziem industriālajiem piena produktiem cenas aizvadītā gada beigās ir vērā ņemami samazinājušās, un ir bažas, kā tas varētu ietekmēt sektoru turpmāk. Iepriekš minētās situācijas dēļ jau patlaban globālajā tirgū ir indikācijas par iespējamām piena iepirkuma cenu svārstībām.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka piena iepirkuma cenu Latvijā nosaka vienīgi tirgus, lai gan daļa sabiedrības un zemnieki joprojām maldīgi domā pretēji, uzskatot, ka piena iepirkuma cenu var noteikt, piemēram, lielāks kooperatīvs vai kooperatīvu apvienība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu