Asociācija: Nākamgad saasināsies konkurence pārtikas mazumtirdzniecības sektorā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

Nākamgad saasināsies konkurence pārtikas mazumtirdzniecības sektorā, prognozēja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš sacīja, ka šogad nozarē vērojama izaugsme, turklāt saasinājusies konkurence iekšējā tirgū. «Šajā gadā ir informācija par jaunu tirgus dalībnieku, tirdzniecības tīklu ienākšanu Latvijā tuvākajā laikā, kas konkurenci tikai palielinās,» uzsvēra Krūzītis.

Vērtējot konkurences apstākļus nozarē kopumā, LPTA izpilddirektors atzina, ka pašlaik konkurence pārtikas mazumtirdzniecības sektorā ir liela, un to pastiprina jaunu tirdzniecības vietu atvēršana. Tāpat viņš norādīja, ka tirgū savas līderpozīcijas turpina saglabāt lielākie nozares spēlētāji, galvenokārt pateicoties tam, ka tie pastāvīgi strādā pie veikalu tīkla attīstības. «Tiek atvērtas jaunas tirdzniecības vietas un modernizētas esošās, ieviesti jauni tehniskie risinājumi, piemēram, pašapkalpošanās kases, kas būtiski atslogo darbaspēka iztrūkumu,» sacīja Krūzītis.

Kā vienu no nozīmīgākajiem notikumiem nozarē nākamajā gadā asociācijas vadītājs minēja mazumtirdzniecības veikalu tīkla «Rimi» galvenā loģistikas centra būvniecības uzsākšanu un loģistikas centralizēšanu Baltijas reģionā. Viņš uzsvēra, ka tas palielinās loģistikas plūsmas intensitāti vismaz divas reizes, kā arī būtiski vairos Latvijas eksportspēju, kas, savukārt, sniegs nozīmīgu atbalstu Latvijas zemniekiem un pārstrādātājiem.

Tāpat par būtisku notikumu nozarē Krūzītis atzina pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, kas stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī. «Samazināta PVN likme pozitīvi ietekmēs arī Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu audzētājus, veicinot viņu konkurētspēju un patēriņu vietējā tirgu,» uzsvēra LPTA izpilddirektors.

Kopumā vērtējot nozares attīstību 2018.gadā, Krūzītis norādīja, ka tajā būs vērojama konkurences saasināšanās, kā arī gaidāma cīņa par darbaspēku. Tāpat viņš prognozēja, ka nākamgad nozarē būs vērojama izaugsme, par ko iespējams spriest pēc šogad novērotās kopējās ekonomikas izaugsmes un pirktspējas palielināšanās.

LPTA dibināta 2010.gadā, un tajā apvienojušies pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumi «Narvesen», «Maxima» un «Rimi». LPTA iestājas par sakārtotu mazumtirdzniecības nozari, kurā par nozīmīgākajām izvirzītas pircēja intereses iegādāties labas kvalitātes, drošu pārtiku par atbilstošu cenu. Tādējādi LPTA darbības fokusā ir jautājumi, kas skar pārtikas mazumtirdzniecības attīstību. Tāpat asociācija līdzdarbojas un sniedz nepieciešamo ekspertīzi jautājumos, kas skar sakārtotu biznesa vidi Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu