Čehijas premjerministra amatā iecelts miljardieris Babišs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Čehijas prezidents Milošs Zemans par jauno valdības vadītāju trešdien iecēla parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušās populistu partijas «Neapmierināto pilsoņu akcija» (ANO) līderi miljardieri Andreju Babišu.

«Mūsu valstij jābūt aktīvākai nelegālās imigrācijas risināšanā,» pēc tam paziņoja Babišs.

Jaunajai valdībai, kurā lielākoties ietilps ANO pārstāvoši ministri, darbību paredzēts sākt 13.decembrī. Janvārī savukārt tai būs jāiztur uzticības balsojums.

Čehijas līdzšinējā premjerministra Bohuslava Sobotkas valdība, kurā ietilpa viņa vadītie sociāldemokrāti, ANO un kristīgie demokrāti, trešdien aizvadīja pēdējo sēdi.

ANO jaunajā parlamentā ir 78 no 200 vietām.

Vairums tradicionālo partiju noraidījušas iespējamo sadarbību ar Babišu, jo viņam izvirzītas kriminālapsūdzības par krāpšanos ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

Tāpēc Babišam nācies izšķirties par mazākuma valdības veidošanu.

Lai viņa kabinets iegūtu parlamenta uzticību, Babišam pietiktu ar vairākumu balsojumā klātesošo deputātu balsu, un Zemans, ar kuru ANO līderim izdevies noslēgt aliansi, solījis, ka neveiksmes gadījumā viņš valdības veidošanu uzticēšot Babišam atkārtoti.

Ja arī otrs uzticības balsojums būtu neveiksmīgs, saskaņā ar Čehijas konstitūciju trešo reizi premjerministra amata kandidātu nosauc parlamenta apakšpalātas spīkers.

Gatavību atbalstīt Babiša mazākuma valdību, pašiem koalīcijā neiesaistoties, izrādījusi Pirātu partija, galēji labējā partija «Brīvība un tiešā demokrātija» (SPD) un komunisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu