Apple operētājsistēmā atklāta nopietna drošības kļūme, kas ļauj datoram piekļūt bez paroles

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kompānijas Apple pārstāvji paziņojuši, ka pašlaik cenšas tikt galā ar jaunākajā Apple datoru operētājsistēmā «MacOS High Sierra» pamanītu «robu», kas ļauj datoram piekļūt bez paroles un iegūt visas datora administratora tiesības.

«Mēs pašlaik aktīvi strādājam pie operētājsistēmas atjaunojuma, lai šo kļūmi labotu,» izdevumam «BBC» paziņoja Apple.

Datordrošības speciālists Lemī Ergins (Lemi Ergin) atklāja, ka datora lietotājvārda vietā ierakstot «root», paroles lauku atstājot tukšu, un vairākas reizes nospiežot taustiņu «Enter» iespējams piekļūt datora sistēmai.

Ergins tiek kritizēts par to, ka nav ievērojis kompānijas drošības noteikumus un nav ziņojis par šo kļūmi drošības speciālistiem.

Ar Erginu pašlaik sazināties nav iespējams, savukārt Apple pārstāvji nesniedz atbildi, vai viņiem bija zināms iepriekš, ka šāda kļūme pastāv.

Drošības eksperti skaidro, ka šādi piekļūstot datoram, lietotājs iegūst daudz lielāku varu pār datora sistēmu nekā parasts lietotājs, proti, tas var piekļūt citiem tā paša datora lietotāju kontiem, izdzēst sistēmai nozīmīgus failus, kā arī uzinstalēt datorsistēmai bīstamas ļaunprogrammatūras.

Pašlaik svarīgākais ir izskaust šo kļūmi, kamēr tās sniegtās iespējas nav sākuši izmantot noziedznieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu