Centrs «Marta» piecos mēnešos palīdzējis 74 sievietēm un viņu bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Centrā «Marta» šogad no aprīļa līdz augustam palīdzību meklējušas 74 sievietes un viņu bērni, liecina centra «Marta» informācija par šajā laika posmā paveikto.

Šī gada pavasara un vasaras mēneši centra «Marta» pakalpojumu komandai bijuši nepieredzēti intensīvi, jo ik nedēļu nācies nodrošinot profesionālu palīdzību vidēji 40 sievietēm un viņu bērniem.

Centrs informēja, ka 56 klientes palīdzību ir saņēmušas Rīgas Sociālā dienesta programmā, četriem klientiem pakalpojums nodrošināts ar Pasaules Bērnu fonda atbalstu. Tāpat šajos piecos mēnešos «Martā» vērsušies septiņi potenciālie cilvēku tirdzniecības upuri.

Centra speciālisti no aprīļa līdz augustam konsultējuši sievietes, kurām nav bijusi uzturēšanās atļauja Latvijā, kā arī sievieti, kura uzturas ārpus Latvijas. Tas apliecina centra «Marta» atvērtību palīdzībai dažādām sievietēm, kuras nonākušas krīzē, skaidro centrā.

Vienlaikus piecos mēnešos četras klientes pašas apmaksājušas speciālistu pakalpojumus, tomēr pārējās sievietes un viņu bērni saņēmuši bezmaksas sociālā darbinieka, jurista, psihologa un psihoterapeita pakalpojumus.

Kā norāda «Marta», centra klientes galvenokārt ir 20-65 gadus vecas sievietes ar augstāko vai vidējo profesionālo izglītību, kuras visbiežāk joprojām dzīvo ar varmāku gan nereģistrētā kopdzīvē, gan laulībā. Lielākajai daļai sieviešu ir 1-3 bērni vecumā līdz 16 gadiem. «Pārtraukt kopdzīvi vai šķirt laulību daudzām sievietēm liedz viņu situācija - vāji atalgots darbs vai ienākumu un dzīvesvietas trūkums, arī kopīgs īpašums vai kopīgs bizness, kopīgi bērni,» skaidro centrā.

Pēc «Martas» paustā, klientu vidū ir ievērojams skaits sieviešu, kuras atrodas bērna kopšanas vai pirmsdzemdību atvaļinājumā, turklāt šajā periodā centra praksē ir gadījums, kad sieviete pakalpojuma saņemšanas laikā zaudēja gaidāmo mazuli, ko izraisīja piedzīvotā vardarbība.

Vienlaikus daļa klienšu centram neslēpj, ka no vardarbības cietušas arī iepriekš - bērnībā vai iepriekšējās attiecībās. Lielākoties visas vardarbībā cietušās sievietes jūtas nedrošas, izjūt kaunu par notikušo un vaino sevi, līdz ar to šīm sievietēm raksturīgs zems pašvērtējums, vērojama trauksme un emocionālais stress, daļai klienšu līdzatkarība, arī atkarība no alkohola un narkotisko vielu lietošana pagātnē, skaidro centrā.

Centrā «Marta» piecos mēnešos pēc palīdzības vērsušās sievietes no Rīgas un tās apkārtnes, kā arī citiem Latvijas reģioniem - Dobeles, Līvāniem, Rūjienas, Rēzeknes, Riebiņiem. «Speciālisti ir novērojuši, ka sievietes ir daudz motivētākas palīdzībai un pārmaiņām pēc nesenas vardarbības pieredzes. Tās, kuru attiecībās ir nosacīts izlīgums, ir daudz izvairīgākas un mazāk motivētas,» pauž centra eksperti.

Vienlaikus centrā «Marta» šajā laika periodā pakalpojumus saņēmis arī vardarbībā cietis vīrietis.

Centrs «Marta» mēdz sniegt arī atzinumus vai reakcijas uz likumprojektiem un likumu grozījumiem ministrijām un Saeimai. «Marta» savu viedokli izteikusi par Prostitūcijas ierobežošanas likumu, par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā kopdzīves likuma kontekstā, kā arī vairākiem grozījumiem normatīvos.

Vienlaikus biedrība šī gada 8.martā vērsusies pie visiem ministriem, vairākiem Saeimas komisiju priekšsēdētājiem un Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) par ekonomisko nevienlīdzību ar aicinājumu pievērst šiem jautājumiem uzmanību. Tomēr daļa ministriju norādījušas, ka šis jautājums nav viņu kompetence, aicinot centru vērsties pie Labklājības ministrijas (LM).

Centrs arī aicinājis sevi ieļaut vairāku ministriju un citu iestāžu darba grupās. Kultūras ministrija jau piekritusi centra speciālistus iekļaut mediju ētikas kodeksa izstrādes procesā, tāpat LM apstiprinājusi biedrības dalību Sociālās iekļaušanas politikas koordinācijas komisijā. Vienlaikus centrs lūdzis sevi iekļaut arī Demogrāfisko lietu centra un Demogrāfisko lietu padomes sastāvā, tomēr «Martai» lūgts savus komentārus paust, izmantojot citas, jau sastāvā esošas, nevalstiskās organizācijas.

Centrs «Marta» ir nevalstiska organizācija, kura mērķtiecīgi strādā, lai sniegtu atbalstu Latvijas sievietēm, arī nepilsonēm un migrantēm, maznodrošinātām un bezdarbniecēm, cilvēku tirdzniecībā un no partneru vardarbības cietušām sievietēm. Tāpat centrs veido sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām un attiecīgajām valsts institūcijām nacionālajā un starptautiskajā līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu