Sviesta cena draud iznīcināt Francijas lepnumu - kruasānu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Konditorejas izstrādājumu ražotāji Francijā baidās par savu nākotni, patērētājiem arvien vairāk saskaroties ar tukšiem sviesta plauktiem lielveikalos. Kamēr lielveikalu sviesta krājumi sarūk, cilvēki sociālajos tīklos joko, ka var pārdot savu pusizēsto sviesta paciņu par 250 eiro, vēsta Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Vairākus mēnešus maiznieki, konditorejas izstrādājumu ražotāji un lauksaimnieki ir dzirdējuši par sviesta trūkumu Francijā. Taču šonedēļ sviesta krīze kļuvusi politiska, un Francijas mediji brīdina par sliktāko situāciju kopš Otrā pasaules kara.

Pašreizējā sviesta deficīta iemesli ir sarežģīti. Piena ražošanas apjomu samazinājums, apvienojumā ar sliktu ražu 2016. gadā un pieprasījuma pēc sviesta pieaugumu, ir izraisījis piegādes kritumu un vairumtirdzniecības cenu pieaugumu.

Sviesta cena no 2,500 eiro par tonnu 2016. gada aprīlī ir pieaugusi līdz 7000 eiro par tonnu šovasar.

Rezultātā konditorejas izstrādājumu ražotāji un maiznieki nespēj sagādāt pietiekami daudz vairumtirdzniecības sviesta, lai uzturētu normālu ražošanas līmeni. Dažiem Francijas lielveikaliem pat bijis jāizliek atvainošanās zīmītes pircējiem pie tukšajiem sviesta plauktiem ledusskapjos.

Līdz ar to franču konditorejas izstrādājumu ražotāji, kas cep, piemēram, kruasānus, kuros sviests ir aptuveni ceturtdaļa no satura, cīnās ar pieaugošajām sviesta cenām un retajām piegādēm.

Foto: Reuters/Scanpix

Tāpat ražotāji ir brīdinājuši patērētājus, ka gala produkta cenas varētu augt.

Daži no maizniekiem jau ir palielinājuši cenas saviem kruasāniem par pieciem centiem. Citi ir bijuši spiesti samazināt darba stundas

pat līdz 70%, jo sviesta trūkuma dēļ nav spējuši nodrošināt piedāvājumu. «Mēs saņemam tonnu sviesta nedēļā, lai gan mums būtu nepieciešamas trīs tonnas... Mēs tā nevaram turpināt,» norādījusi kādas beķerejas saimniece ziņu aģentūrai AFP.

Francijas lauksaimniecības ministrs Stefans Travērs uzsver, ka deficīts nebūs ilgstošs, jo piena ražošanas apjomi drīz pieaugs. Taču nozares pārstāvji gan norāda, ka situācija varētu vēl turpināties gan rudenī, gan ziemā.

Nestabilitāte sviesta tirgū sākās tad, kad Eiropas Savienība atcēla piena kvotu sistēmu 2015. gadā. Sākotnēji bija pārmērīgas piena piegādes tirgum, kas izraisīja cenu samazināšanos pasaules tirgū, tādējādi liekot ražotājiem samazināt ražošanas apjomu. Tad sviesta patēriņš pieauga visā pasaulē, sekojot ziņām, ka tas vairs nav veselībai kaitīgs un ir labāks par augu eļļu vai margarīnu. Patlaban sviesta patēriņš pieaudzis ASV, Ķīnā un Tuvajos Austrumos vairāk kā jebkad agrāk.

Tomēr piensaimnieki sūdzas, ka viņiem ir maz labuma no augošā sviesta tirgus, ņemot vērā, ka ir kritušas cenas svaigpienam un piena pulverim.

Valstī, kurā ir visaugstākais sviesta patēriņš pasaulē, šī krīze rada galvassāpes Emanuela Makrona valdībai, kas cenšas izpildīt vēlēšanās doto solījumu atbalstīt lauksaimniekus sarunās ar uzņēmējiem, lai panāktu taisnīgu cenu par viņu saražoto produkciju.

Lauksaimniecības ministrs norādījis parlamentam, ka mazumtirgotājiem un piegādātājiem jāvienojas par cenu, lai nepārtrauktu piegādes.

Francijas patērētāji vēl nav saskārušies ar sviesta cenu pieaugumu lielveikalos, jo veikalu ķēdes nosaka savu cenu reizi gadā.

Taču tas nozīmē, ka sviesta piegādātājiem ir izdevīgāk realizēt savu produkciju citur. Daži franču pircēji, redzot ziņu virsrakstus, jau steidz iepirkt sviestu un to sasaldēt priekšdienām.

Arī Latvijā pēdējā laikā bijušas diskusijas un iedzīvotāju komentāri sociālajos tīklos par nesamērīgi augsto sviesta cenu. Iedzīvotāji solidarizējās pie veikalu plauktiem, sašutumā šūpojot galvu par astronomisko sviesta cenu, kad tā sasniedza vairāk nekā 2,30 eiro par paciņu. Sociālo tīklu lietotāji nosauca sviestu par delikatesi, kā arī norādīja uz to, ka kaimiņvalstīs sviesta cena nav kāpusi tik strauji kā Latvijā.

Eiropas Savienībā sviesta cena gada laikā pieaugusi par 86%. Saskaņā ar Latvijas Tirgotāju asociācijas datiem, vidējā sviesta cena 2016. gada martā Latvijā bija 7,9 eiro kilogramā, 2017.gada martā - 8,55 eiro kilogramā, bet augustā tā sasniedza 13,1 eiro kilogramā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu