«Skanstes Biznesa Centrs» ir pirmā biroju ēka Latvijā, kas saņēmusi ietekmes uz vidi novērtējuma pozitīvu atzinumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijā pirmā biroju ēka ir ieguvusi pozitīvu ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) Ziņojuma atzinumu. Tas ir būtisks solis biroja ēku būvniecībā, uzstādot vēl augstākus kvalitātes standartus. Saskaņā ar BREEAM* būvniecības standartiem, biroju komplekss «Skanstes Biznesa Centrs» tiks realizēts ar augstu energoefektivitāti un kalpos kā ilgtspējīgas būvniecības paraugs.

«Ilgtspējīga būvniecība ir pārdomāta izvēle drošai un labākai rītdienai,» komentē nozares eksperts Valdis Felsbergs, vides zinātņu maģistrs. «Pateicoties tai, rodas kvalitatīva vide un cilvēka veselībai draudzīga dzīves telpa. Tiek veicināta ekoloģiskā, ekonomiskā un sociālā ilgtspēja – līdzsvarota attīstība, rūpējoties par nākamo paaudžu dzīves kvalitāti, bet vienlaikus neatsakoties no ierastām mūsdienu dzīves ērtībām. «Skanstes Biznesa Centrs" pilnībā atbilst tam, kam Rīga plānojusi izmantot Skanstes rajonu, un ietekmes uz vidi novērtējums šādam objektam ir bezprecedenta gadījums, kam vispār nebija jābūt, taču uzņēmēji, paklausīgi izpildot šo apšaubāmo prasību, kārtējo reizi pierādīja to, kas patiesībā bija skaidrs apriori. Uzņēmumi, kas izvēlas ilgtspējīgas būvniecības ceļu, nosaka visaugstākos standartus būvniecības nozarei, kas neapšaubāmi ir uzteicami un slavējami,» saka Valdis Felsbergs.

Ilgtspējība ir ne tikai būvniecības nozares, bet arī kopējais sabiedrības attīstības virzītājspēks. Šī iemesla dēļ ir svarīgi, lai sabiedrībai ir skaidri saprotamas attīstītāja veiktās darbības - kas tiek plānots, kā tas ietekmēs iedzīvotājus un kā tiks veidota nākotne, jo apkārt esošā vide pieder visai sabiedrībai. Ilgtspējīgi attīstības risinājumi pilsētā ir ieguvums gan videi, gan ekonomikai, un tā ir iespējama tikai gadījumā, kad visas nozares uzlabojas – ekonomiskais stāvoklis, dzīves kvalitāte un tiek saglabāta tīra vide.

«Mēs esam apzinīgs un sociāli atbildīgs nekustamo īpašumu attīstītājs, kas ikvienu projektu skata ilgtermiņā, īpašu uzmanību pievēršot apkārtējās vides kvalitātei ne tikai būvniecības laikā vai pēc objekta nodošanas ekspluatācijā, bet vairāku gadu desmitu griezumā. Tāpēc jau tagad ir ļoti svarīgi plānot tādas lietas kā nākotnes transporta plūsma, slodze uz komunikāciju tīkliem, gaisa kvalitātes izmaiņas, ietekme uz apkārtējās ainavas daudzveidību un dažādus citus vides un sociāli ekonomiskos aspektus. «Skanstes Biroju Centrs» nebūs parasta biroju ēka, bet kalpos kā pilsētvides attīstības objekts, iekļaujoties un veidojot vienotu ansambli ar Skanstes rajonā jau realizētajiem projektiem un iecerēto «New Hanza City», uzsvēra SIA «ELL Būve» un SIA «Skanstes Biznesa Centrs» valdes priekšsēdētājs Andris Stankevičs.

Foto: Publicitātes foto

VPVB direktors Arnolds Lukšēvics apstiprina: «Vides pārraudzības valsts birojs normatīvo aktu noteiktajā kārtībā ir izvērtējis iespējamos alternatīvos risinājumus būvniecības procesa un nākotnes procesu iespējamo negatīvo ietekmju mazināšanai un secinājis, ka nav pamata nepieļaut biznesa centra projektēšanas, būvniecības un teritorijas attīstīšanas darbus.» Uz VPVB atzinuma bāzes akceptu biznesa centra projekta attīstīšanai sniegusi arī Rīgas dome.

Jānis Ābeltiņš, SIA «Geo Consultants», kurš izstrādāja projekta pasūtītāju IVN ziņojumu, uzsver tā lielo nozīmi: «Ietekmes uz vidi novērtējums ir viens no būtiskākajiem valsts vides aizsardzības politikas instrumentiem, kas sniedz iespēju novērtēt paredzamo darbību ietekmi uz vidi vēl pirms projekta realizācijas uzsākšanas un sagatavot priekšlikumus nelabvēlīgas ietekmes novēršanai vai mazināšanai gan būvniecības procesā, gan jau plānotā projekta ekspluatācijas laikā ilgtermiņā. IVN ir apliecinājums uzņēmēja domāšanas veidam un ilgtspējīgai pieejai ne tikai būvniecības procesiem, bet arī rūpēm par sabiedrības nākotnes attīstību kopumā. Lai arī ir vērojamas pozitīvas tendences, esam gandarīti, ka «Skanstes Biznesa Centrs» ar IVN ziņojuma izstrādi ir viens no pionieriem, tādējādi akcentējot rūpes savlaicīgi izmērīt savas ekoloģiskās pēdas potenciālo nospiedumu un nepieciešamības gadījumā veikt atbilstošas izmaiņas projektā.»

* BREEAM (angļu val. – Building Research Establishment Environmental Assessement Method) ir Apvienotajā Karalistē attīstīta un uzturēta ēku vērtēšanas un sertificēšanas sistēma – kā standarts ilgtspējīgām ēkām. BREEAM sertifikāts tiek piešķirts būvēm, kas rada mazāko iespējamo negatīvo ietekmi uz vidi. Tiek vērtēti visi būves attīstības posmi, sākot ar projekta izstrādi, turpinot visā būvniecības procesa laikā un visbeidzot – nododot ēku ekspluatācijā. BREEM standartu izmantošana nekustamā īpašuma attīstīšanā ir mūsdienīgas un atbildīgas būvniecības stūrakmens.

Par SBC

«Skanstes Biznesa Centrs» būs augstākās klases biroju ēka, sadzīves pakalpojumu sniegšanas vieta un sabiedriskās telpas. Tā pirmajā attīstības kārtā iecerētas divas 11 stāvu biroju ēkas ar vairāk nekā 28 000 kvadrātmetru kopēju telpu un autostāvvietu vairāk nekā 400 automašīnām. Paredzams, ka investīcijas projekta pirmajā kārtā sasniegs aptuveni 12 miljonus eiro.

«Skanstes Biznesa Centra» attīstītāji ir SIA «ELL Būve» un SIA «Skanstes Biznesa centrs», kuru īpašnieks ir viena no Baltijā vadošajām nekustamo īpašumu kompānijām «E.L.L. Kinnisvara» AS, kuras kopējais nekustamo īpašumu portfelis ir aptuveni 190 000 kvadrātmetru, kas ietver četrus tirdzniecības centrus, divas viesnīcas un trīs biroju kompleksus visās trijās Baltijas valstīs. Latvijā uzņēmumam pieder tirdzniecības centri «Spice» un «Spice Home».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu