Polijas un Ungārijas līderi nav gatavi atteikties no pretimigrantu politikas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALIK KEPLICZ / TT NYHETSBYRÅN

Polijas un Ungārijas līderi piektdien paziņojuši, ka neatteiksies no pretimigrantu politikas un šajā jautājumā nepiekāpsies Eiropas Komisijai (EK).

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien pēc tikšanās ar Polijas premjerministri Beātu Šidlo paziņoja, ka ES dalībvalstīm ir jāakceptē fakts, ka nedz Ungārija, nedz Polija nevēlas būt «imigrantu valstis».

Orbāns sacīja, ka bloka «imigrantu valstis» vēlas piespiest Ungāriju un Poliju būt tādām pašām, kā tās.

Šidlo pauda līdzīgu nostāju, norādot, ka vislielākos apsvērumus raisījuši drošības jautājumi. Premjere uzsvēra, ka Polijas un Ungārijas nostāja ir pareiza.

Orbāns, viesojoties Polijā, tikās arī ar Polijas valdošās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS) līderi Jaroslavu Kačiņski, kuram ir liela ietekme Polijas politikā, neskatoties uz to, ka viņš neieņem nevienu amatu valdībā.

ES ar vairākuma balsošanas procedūru 2015.gada septembrī pieņēma lēmumu ieviest kvotas 120 000 patvēruma meklētāju pārvietošanai no Itālijas un Grieķijas uz citām dalībvalstīm. Pret šo lēmumu balsoja Rumānija, Čehija, Ungārija un Slovākija un pēdējās divas apstrīdēja to ES Tiesā, kas šo valstu iebildumus noraidīja. Polija sākotnēji atbalstīja šo sistēmu, taču pakāpeniski pārvērtās tās kritiķē.

Pievēršoties citiem jautājumiem, Šidlo piektdien intervijā radio pārmeta EK, ka tā politisku motīvu dēļ kritizē Polijas valdības veiktās tiesu sistēmas reformas, dēvējot tās par draudu likuma varai.

Premjere sacīja, ka EK nav tādu pilnvaru, lai vērtētu pārmaiņas Polijas tiesu sistēmā, un vainoja Polijas opozīciju, ka tā pamudinājusi EK uz šādu kritiku.

EK ir draudējusi apturētas Polijas balsstiesības ES ministru padomē, kas ir augstākā lēmumu pieņemšanas instance blokā, ja Polija īstenos šīs reformas.

Orbāns solīja, ka Ungārija šajā jautājumā nostāsies Polijas pusē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu