ES-Ukrainas asociācijas līgums stājies spēkā pilnā apjomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien pilnā apjomā stājies spēkā Eiropas Savienības (ES) asociācijas līgums ar Ukrainu.

Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans sakarā ar šo notikumu apsveicis valsts iedzīvotājus sociālajā tīklā «Facebook»: «Apsveicu visus ukraiņus ar šo svarīgo robežšķirtni mūsu ceļā uz ES. Tas ir ārkārtīgi svarīgs divpusējo attiecību posms.»

Eiropadome 11.jūlijā noslēdza 2014.gadā parakstītā asociācijas līguma ratifikācijas procesu.

«Šajā laikā ES kļuvusi par [Ukrainas] galveno tirdzniecības partneri,» norādīja premjers.

Par vēsturisku dienu tviterī 2017.gada 1.septembri nosaucis arī Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis.

«Vēsturiska diena: ES-Ukrainas asociācijas līgums stājas spēkā pilnā apjomā, stiprinot politiskās, ekonomiskās un tirdzniecības saites ES un Ukrainas starpā,» tviterī norādīja Dombrovskis.

EK prezidents Žans Klods Junkers paudis gandarījumu par to, ka līgums stājies spēkā, neraugoties uz Krievijas centieniem to nepieļaut.

«Apņēmība ir tikums. Šodien par spīti visiem izaicinājumiem mēs to esam panākuši,» sacīja Junkers.

Asociācijas līgums pēc septiņiem sarunu gadiem tika parakstīts 2014.gada jūnijā un ieviests pakāpeniski. Līgumā stiprinātas politiskās un ekonomiskās saites, tajā ietverts arī nozīmīgs tirdzniecības līgums.

Pakļaujoties Krievijas spiedienam, bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs atteicās parakstīt līgumu, tomēr viņš no amata tika gāzts proeiropeiskās protestu kustības rezultātā.

Junkers izteica īpašu pateicību tiem, kas riskēja ar dzīvību Kijevas Maidanā, aizstāvot ciešākas Ukrainas saites ar Eiropu.

Ukrainas pilsoņus apsveicis arī Vācijas valdības pilnvarotais pārstāvis sadarbības jautājumos ar Austrumu partnerības valstīm Gernots Erlers.

«Tas valstī kļūs par priekšnosacījumu stabilitātei un pārticībai, kā arī labāko aizsardzību pret destabilizācijas centieniem no ārpuses. Vācija un ES šajā jautājumā apņēmīgi atbalsta Ukrainu,» teikts Erlera paziņojumā, kas publicēts Vācijas Ārlietu ministrijas tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu