Kapeņu stāstiņi: arheologi Peru atrod ķīniešu imigrantu mirstīgās atliekas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Arheoloģiskajos izrakumos Peru atrasta drūma vēstures posma liecība - ķīniešu viesstrādnieku mirstīgās atliekas no 19.gadsimta, vēsta aģentūra «Reuters». Plaša ķīniešu strādnieku migrācija uz tagadējo Peru teritoriju sākās pēc 1854.gada, kad tur atcēla verdzību un radās nepieciešamība pēc smagu lauku darbu veicējiem.

Ķīniešu strādnieku pīšļi tika atrasti Bellavistas piramīdā Limā. 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā apglabātie strādnieki, visticamāk, «ļoti smagos apstākļos» strādājuši tuvējā kokvilnas plantācijā, norāda izrakumu vadītāja, arheoloģe Roksana Gomesa.

Atradums ilustrē, kā šajā laikā ķīniešu strādnieki izkļuva no nabadzības. Senāk apglabātie cilvēki bija ievīstīti vien līķautos, kamēr vēlāk miruši migranti bija ieģērbti zili zaļās žaketēs un apglabāti koka zārkos.

No Ķīnas ieceļojošos strādniekus tolaik nebija ļauts apglabāt Limas katoļu kapsētās, atzīst Peru Kultūras ministrija. Tāpēc ķīniešu migrantu kapavietas bieži tika ierīkotas teritorijas seno iedzīvotāju svētvietās.

Bellavistas piramīdu apmēram 1000 gadus pirms mūsu ēras kā reliģisku un atdusas vietu izmantoja ičmas kultūras pārstāvji. Vēlāk Bellavistu un citas līdzīgas piramīdas pārņēma inki, bet pēc tam tās pārvaldīja spāņu iekarotāji, kuri senās piramīdas uzskatīja par ķecerīgām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu