Indijas tiesa atzīst pilsoņu tiesības uz privātumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Indijas Augstākā tiesa ceturtdien pieņēma spriedumu, atzīstot, ka pilsoņiem ir konstitucionālas tiesības uz privātumu. Šim izšķirošajam lēmumam var būt tālejošas sekas, cita starpā arī uz valdības biometrisko programmu.

Tiesības uz privātumu nav konkrēti minētas Indijas konstitūcijā, un valdība ir norādījusi, ka Indijas 1,25 miljardiem pilsoņu nevajadzētu uzskatīt, ka viņiem ir absolūtas tiesības uz privātumu.

Tomēr ceturtdien īsā paziņojumā tiesas priekšsēdētājs Džagdišs Singhs Herars norādīja, ka tiesības uz privātumu ir «aizsargātas kā būtiska 21.panta daļa, kas aizsargā dzīvību un brīvību».

Augstākā tiesa bija izveidojusi īpašu komiteju, kurai bija jāpieņem lēmums šajā jautājumā, šādi reaģējot uz petīciju, kurā bija apstrīdēta valdības biometriskā programma «Aadhaar». Tās ietvaros tikuši reģistrēti vairāk nekā miljarda indiešu pirkstu nospiedumi un acu varavīksneņu attēli.

«Aadhaar» sākotnēji tika izveidota kā brīvprātīga programma, lai padarītu efektīvāku trūcīgo iedzīvotāju pabalstu programmu, kā arī apkarotu krāpšanos.

Tomēr pēdējo gadu laikā tā kļuvusi par obligātu nosacījumu arvien lielākam pakalpojumu skaitam, arī atverot kontu bankā un maksājot nodokļus.

Oponenti skaidro, ka tās izmantošana jomās, kas lielā mērā skar pamatpakalpojumus, nozīmē, ka viņu tiesības uz privātumu arvien vairāk tiek pārkāptas.

Jurists Prašants Bhušans pēc sprieduma pasludināšanas atzina, ka tas, visticamāk, skars arī programmu «Aadhaar».

Premjerministra Narendras Modi valdība noraidījusi pieņēmumus, ka 2009.gadā izveidotā programma radītu draudus pilsoniskajām tiesībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu