Indijā vairs nevarēs šķirt laulību, trīsreiz pasakot «šķiršanās»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Indijas Augstākā tiesa par nekonstitucionālu pasludinājusi musulmaņu paražu, kas ļāva vīriešiem acumirklī izšķirties no sievas, trīs reizes pasakot vārdu «šķiršanās», vēsta raidorganizācija BBC. Lietu ierosināja sievietes, no kurām vīri izšķīrās ar vēstuļu, telefona, īsziņu un pēdējā laikā arvien biežāk arī aplikāciju «WhatsApp» un «Skype» palīdzību.

Tradīcija nav aprakstīta ne šariata likumos, nedz arī Korānā, taču tā pastāv gadu desmitiem. Korānā skaidri norādīts, ka šķiršanās aizņem trīs mēnešus, lai pārim būtu laiks pārdomām un salabšanai, norāda islāma eksperti.

Paraža aizliegta vairumā musulmaņu valstu, tai skaitā Pakistānā un Bangladešā, bet turpinājās Indijā, kur nav visiem pilsoņiem vienotu likumu par laulības noslēgšanu un šķiršanu.

Trīs no pieciem Indijas Augstākās tiesas tiesnešiem atzina paražu par «neislāmisku, patvaļīgu un nekonstitucionālu», ļaujot vīrietim pārtraukt laulību vien savas iegribas dēļ.

Spriedums ir uzvara musulmaņu sievietēm Indijā. Aktīvisti apgalvo, ka gadu gaitā tūkstošiem sieviešu tikušas pamestas šādā veidā, liekot viņām atgriezties vecāku mājās vai arī gādāt par sevi.

Indijas premjerministrs Narendra Modi nodēvējis spriedumu par «vēsturisku». «Tas nodrošina musulmaņu sievietēm vienlīdzību,» viņš tvīto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu