Normatīvie akti neparedz iespēju VID noslēgt vienošanos par mediāciju ar «ss.lv» (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav noslēdzis un neplāno noslēgt vienošanos par mediācijas izmantošanu sarunās ar SIA «Internet», kas saistīts ar sludinājumu portālu «ss.lv», vai jebkuru citu nodokļu maksātāju, jo spēkā esošienormatīvieaktineparedziespēju izmantot mediāciju administratīvajā strīdā ar nodokļu maksātāju, aģentūrai LETA skaidroja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Savukārt uzņēmumam ir tiesības brīvi izvēlēties savu juridisko interešu pārstāvi. VID tās nevar ierobežot, un uzņēmuma izvēlētais mediators var piedalīties uzņēmuma un VID komunikācijā.

(Papildināts viss teksts.)

Patlaban joprojām turpinās VID un uzņēmuma «Internet» pārstāvju komunikācija un tikšanās ar mērķi rast abpusēji pieņemamu situācijas risinājumu.

«Mēs joprojām ceram, ka sarunās ar uzņēmēju izdosies panākt savstarpēju vienošanos par informācijas sniegšanu, tās apjomu un termiņu. Ja šāda vienošanās tiks panākta, tā tiks nostiprināta, parakstot VID un uzņēmuma administratīvo līgumu par administratīvā strīda risinājumu. Tas VID arī ļautu atjaunot uzņēmuma saimniecisko darbību, un uzņēmums arī varētu atsākt līdzšinējā domēna izmantošanu,» skaidroja VID.

«PricewaterhouseCoopers Legal» vadošais partneris Jānis Lagzdiņš aģentūrai LETA apstiprināja, ka diemžēl Administratīvā procesa likums pagaidām neļauj VID slēgt mediācijas līgumu. «Taču VID ir piekrituši «ss.lv» rosinātajam mediācijas sarunu procesam, ko vadām mēs, gan arī «PricewaterhouseCoopers» kā mediatoram, kurš darbojas saskaņā ar vispārpieņemtajiem mediācijas principiem, saglabājot neitralitāti attiecībā uz abām strīdā iesaistītajām pusēm. Atgādinām, ka mediācijas procesa mērķis ir panākt abām pusēm pieņemamu sarunu rezultātu, tādejādi atrisinot starp abām pusēm pastāvošo strīdu,» norādīja Lagzdiņš.

VID aģentūrai LETA skaidroja, ka pašreiz spēkā esošienormatīvieaktinevis tieši aizliedz, bet ganneparedzVID iespēju izmantot mediāciju administratīvajā strīdā ar nodokļu maksātāju. Šādu strīdu risināšanai likumdevējs ir paredzējis citus instrumentus, proti, VID nodokļu strīdu risināšanai ir tiesīgs izmantot likuma «Par nodokļiem un nodevām» 41.panta regulējumu un noslēgt vienošanās līgumu. Citu administratīvo strīdu risināšanai var tikt izmantota administratīvā līguma slēgšana.

Savukārt, mediācija, saskaņā ar Mediācijas likumu, tiek izmantota, risinot civiltiesiskos strīdus, norādīja VID.

Kā ziņots, pēc VID pieprasījuma «ss.lv» domēna vārds augusta sākumā tika atslēgts. VID nolēmis apturēt portāla «ss.lv» darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar «ss.lv» īpašniekiem saistītā uzņēmuma «Internet» saimniecisko darbību. «Internet» 1.augustā pieņemto VID lēmumu par «Internet» saimnieciskās darbības apturēšanu ir pārsūdzējusi VID ģenerāldirektorei Ilzei Cīrulei.

SIA «Internet» pārstāvji nolēma strīdā ar VID meklēt konstruktīvu risinājumu ar mediācijas partnera palīdzību. Par mediācijas partneri piekrita būt auditorkompānija «PricewaterhouseCoopers» (PwC) kopā ar zvērinātu advokātu biroju «PricewaterhouseCoopers Legal» («PwC Legal»).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu