ASV apstiprina bruņojuma piegādes Taivānai par 1,4 miljardiem dolāru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Valsts departaments ceturtdien paziņoja, ka apstiprināta bruņojuma pārdošana Taivānai par aptuveni 1,4 miljardiem dolāru. Kā jau bija sagaidāms, šis solis sadusmojis Pekinu. Apstiprinājums dots ziņojuma formā Kongresam par septiņiem ierosinātajiem darījumiem militārajā jomā.

Taivānai tiks nodrošināts tehniskais atbalsts agrā brīdinājuma radariem, raķetēm un torpēdām. Darījumi paredz modernizāciju, arī iekārtas, kas nepieciešamas, lai pašreizējās aizsardzības sistēmas pārveidotu no analogām par digitālām, apliecināja ASV valdības amatpersona.

ASV bruņojuma piegādes tiek balstītas Likumā par attiecībām ar Taivānu un Taivānas aizsardzības vajadzību izvērtējumā.

Līdz ar bruņojuma piegāžu apstiprināšanu nav notikušas nekādas izmaiņas ilgu laiku īstenotajā ASV «vienas Ķīnas politikā», ar kuru tiek atzīta Ķīnas Tautas Republika.

«Tā ir kontinuitāte - ASV piegādā Taivānai aizsardzības bruņojumu jau 50 gadus, tātad - nekas nav mainījies,» sacīja Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta.

Bruņojuma piegādes nostiprinās Taivānas pašaizsardzības spējas, kā arī «pārliecību un spējas uzturēt miera un stabilitātes «status quo» Taivānas šaurumā», kas šķir Taivānu no Ķīnas, sacīja Taivānas valdības pārstāvis sakariem ar presi Sidnijs Liņs.

Pekina piektdien nosodīja ASV iecerēto bruņojuma pārdošanu Taivānai, mudinot darījumu apturēt.

Pekina iesniegusi oficiālu protestu Vašingtonai un mudinājusi ASV valdību «ievērot savas saistības attiecībā uz «vienas Ķīnas» principu», sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Lu Kans.

«Taivāna ir neatņemama Ķīnas teritorijas sastāvdaļa, un mēs kategoriski iebilstam pret šo bruņojuma pārdošanu Taivānai,» sacīja Lu.

Ķīnas vēstniecība Vašingtonā bruņojuma pārdošanu raksturojusi kā «aplamu soli», kas kaitēs abu valstu attiecībām.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika. Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu un solījusi to atgūt, nepieciešamības gadījumā lietojot spēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu