Arodbiedrība neatbalsta veselības aprūpes liegšanu nodokļu nemaksātājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) neatbalsta to, ka cilvēkiem, kas nebūs samaksājuši nodokļus, tiktu liegta plānveida veselības aprūpe, intervijā aģentūrai LETA uzsver arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

To neatbalsta arī Pasaules Veselības organizācija. Iemesls ir vienkāršs - nesaņemot plānveida medicīnisko aprūpi, veselības stāvoklis pasliktinās un cilvēks agrāk vai vēlāk ir spiests vērsties pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības, kura tāpat tiks nodrošināta visiem. Liedzot nodokļu nemaksātājiem plānveida veselības aprūpi, pirmkārt, papildu līdzekļi valsts budžetā neieplūdīs, otrkārt, pieaugs slodze neatliekamo medicīnas pakalpojumu sniegšanā.

Tāpēc represiju vietā būtu svarīgāk parādīt iedzīvotājiem, ka viņu samaksātie nodokļi tiek izlietoti atbilstoši labai starptautiskajai praksei, proti, veselības aprūpe saņem tai nepieciešamo finansējuma daļu, un tad, kad cilvēkam ir veselības problēmas, viņš bez bažām var saņemt vajadzīgo palīdzību, uzsver Keris. Saskaņā ar SKDS aptaujas datiem, 75% Latvijas iedzīvotāju visvairāk uztrauc tas, ka gadījumā, kad viņiem būs veselības problēmas, viņi nevarēs atļauties vajadzīgo aprūpi. Šī ir galvenā problēma.

Nodokļu nemaksātājiem varētu ierobežot, piemēram, atsevišķu ļoti dārgu tehnoloģiju lietošanu plānveida veselības aprūpē. Bet pamatā viņiem nevajadzētu liegt piekļuvi plānveida veselības aprūpei. Šis ir tas gadījums, kad cilvēki būtu jāmotivē maksāt nodokļus ar «burkānu», nevis ar «pātagu». Tad, kad cilvēki sajutīs, ka viņu nodokļos samaksātā nauda grūtā brīdī pie viņiem atgriezīsies, saņemot vajadzīgo veselības aprūpi, viņi būs motivētāki maksāt nodokļus.

Ir jāsaprot vēl viena lieta - katrs darbs, arī nekvalificēts un maz apmaksāts, sabiedrībā ir vajadzīgs un jebkurš legāls darbs ir cienījams. Nevar teikt, ka par mazākiem samaksātajiem nodokļiem cilvēkam pienākas mazāk medicīnas pakalpojumu. Valsts nodrošinātā veselības aprūpe darbojas pēc solidaritātes principa, proti, veselais maksā par slimo un bagātais maksā par nabago. Tāpēc visiem nodokļu maksātājiem, neatkarīgi no tā, cik lielas ir viņu iemaksas, jānodrošina vienādi laba, nevis vienādi slikta pieeja veselības aprūpei. Un tad, ja ir runa par kādām ekstrām, komforta lietām, servisa lietām, tad varētu būt runa par sasaisti ar privāto veselības apdrošināšanu vai papildu iemaksām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu