LM gatavo izmaiņas maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS/LETA

Labklājības ministrija (LM) rosinās veikt grozījumu likuma «Par maternitātes un slimības apdrošināšanu» pārejas noteikumos, atceļot normu, kas paredz mainīt maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalsta aprēķināšanas kārtību, informēja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Proti, iecerēts atcelt normu, kas paredzēja no nākamā gada personai, kurai daļā iemaksu alga nebūs slimības, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, aprēķinot pabalstu, iemaksu algu par šo perioda daļu noteikt no valstī noteiktās mēneša vidējās iemaksu algas 40% apmēra vecāku un slimības pabalstam vai 70% apmēra maternitātes un paternitātes pabalstam.

LM pie šāda lēmuma nonākusi, vairākkārt uzklausot vecāku organizāciju un māmiņu grupas pārstāvju viedokli.

Kopīgās darba sarunās ar nevalstiskajām organizācijām, jo īpaši tām, kas apvieno jaunās māmiņas, secināts, ka konsultācijas jāturpina arī pie pabalstu aprēķina metodikas izmaiņām, lai rastu labāko risinājumu, skaidro Zariņš.

LM informē, ka atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam no 2020.gada 1.janvāra plānots noteikt vienādu vidējās iemaksu algas aprēķināšanas algoritmu jeb pabalstu aprēķina metodiku īstermiņa pakalpojumiem. Tas tiks darīts, lai padarītu pabalsta aprēķināšanu saprotamāku klientiem un vieglāk administrējamu valstij. Tas arī mazinās sociālās apdrošināšanas pabalstu sistēmas negodprātīgu izmantošanu, saņemot pabalstus nepamatoti augstos apmēros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu