Venecuēlas protestos bojāgājušo skaits pieaug līdz 32

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Venecuēlā šomēnes notiekošajos protestos pret prezidentu Nikolasu Maduro bojāgājušo skaits trešdien pieauga līdz 32 cilvēkiem, kad Nacionālā gvarde lietoja asaru gāzi, lai izklīdinātu demonstrāciju galvaspilsētā Karakasā.

20 gadus vecs vīrietis nomira pēc tam, kad viņam pa galvu trāpīja asaru gāzes bundža, ko karavīri bija izšāvuši uz protestētājiem, paziņoja galvaspilsētas Čakao rajona mērs no opozīcijas. Pirms tam nomira 22 gadus vecs vīrietis, kurš otrdien bija ievainots ielu protestos Valensijas pilsētā, paziņoja ģenerālprokuratūra.

Opozīcijas protestētāji vairākas nedēļas ir mēģinājuši doties gājienā uz valsts cilvēktiesību ombudsmena Tareka Viljama Saaba biroju, bet policijas un armijas vienības viņus vairākkārt atspiedušas atpakaļ, izraisot vardarbīgas sadursmes Karakasas austrumu nomalēs.

Opozīcija grib, lai Saabs ierosinātu lietu pret tiesnešiem no Augstākās tiesas, kas martā mēģināja uzurpēt likumdošanas varu, atņemot to opozīcijas kontrolētajam parlamentam. Lai gan Augstākā tiesa vēlāk atteicās no šī lēmuma, tas tomēr izraisīja protestus, kas turpinās nedēļām ilgi.

Centriski labējā opozīcija pieprasa pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas un Maduro atkāpšanos, vainojot viņu valsts politiskajā un ekonomiskajā krīzē. Maduro savukārt paziņojis, ka ekonomiskā krīze esot kapitālistu sazvērestība.

Prezidents svētdien pauda atbalstu mēru un štatu gubernatoru vēlēšanu sarīkošanai, bet prezidenta vēlēšanas nepieminēja.

Cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka pēdējo protestu laikā aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēki, no kuriem aptuveni 700 joprojām nav atbrīvoti.

Latīņamerikas valstis un ASV ir paudušas bažas par situāciju Venecuēlā, kur iedzīvotājiem trūkst pārtikas, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības preču. Vairākās vietās valstī notikušas laupīšanas un nekārtības.

Maduro 2013.gadā uzvarēja prezidenta vēlēšanās ar nelielu balsu pārsvaru pār opozīcijas kandidātu Enriki Kaprilesu, bet kopš tā laika Maduro popularitāte ir strauji kritusies.

Sabiedriskās domas izpētes kompānijas «Venebarometro» nesen veiktā aptauja liecina, ka septiņi no desmit venecuēliešiem neatbalsta Maduro.

Analītiķi uzskata, ka protesti ir viena no nedaudzajām svirām, kas ir opozīcijas rokās, lai panāktu kādas izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu