Lidojumi kļūs aizvien nepatīkamāki (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

Nervoziem aviopasažieriem ceļošana kļūs aizvien nepatīkamāka, jo klimata pārmaiņu dēļ lidojumus pavadīs aizvien vairāk turbulenču.

Redingas universitātē Lielbritānijā veiktā pētījumā noskaidrots, ka vieglu turbulenču kļūs par 59% vairāk. Vidēji intensīvas turbulences kļūs par 94% biežāka parādība, savukārt spēcīgās turbulences tiks piedzīvotas par 149% biežāk, raksta mirror.co.uk.

Galvenais nepatīkamo izmaiņu cēlonis ir augošais oglekļa dioksīda daudzums atmosfērā, kas paaugstina tās temperatūru un ietekmē gaisa masu pārvietošanos lidmašīnu lidošanas augstumā. Turbulences rodas, kad gaisa masa, kas pārvietojas ar vienu ātrumu, satiek gaisa masu, kuras ātrums atšķiras.

«Vairumam cilvēku vieglas turbulences ir kaitinošs apstāklis, kas vienkārši pazemina lidojuma komfortu. Tomēr nervozākiem cilvēkiem pat viegla lidmašīnas nodrebēšana var būt biedējoša,» sacījis pētījuma autors Pols Viljamss.

«Tai pašā laikā arī regulāriem lidotājiem ir pamats būt satrauktiem, jo par 149 procentiem biežākas kļūs arī spēcīgās turbulences, kuru dēļ ik pa laikam pasažieri un lidmašīnu apkalpojošais personāls gūst traumas un nonāk slimnīcā.»

Iespējamais risinājums, pēc Pola Viljamsa domām, ir jaunu lidojumu maršrutu meklēšana, kā arī lidojuma augstuma pielāgošana provizoriskajiem lidošanas apstākļiem, kas var mainīties arī atkarībā no sezonas.

Pētījums, kura gaitā spēcīgos datoros tika simulēti apstākļi transatlantisko lidojumu maršrutos 12 kilometru augstumā, publicēts žurnālā Advances in Atmospheric Sciences.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu