Itālijā apsver piešķirt apmaksātu «sāpīgu mēnešreižu» atvaļinājumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Itālija drīz varētu kļūt par pirmo Rietumu valsti ar oficiālu «mēnešreižu atvaļinājumu» politiku strādājošām sievietēm. Itālijas parlamenta apakšpalāta ir sākusi sarunas par likumprojektu, kas atļauj uzņēmumiem ik mēnesi piešķirt darbiniecēm trīs apmaksātas brīvdienas sāpīgu mēnešreižu gadījumā.

Šo likumprojektu ierosināja vietējie plašsaziņas līdzekļi, lai palīdzētu strādājošām sievietēm, kuras cieš no menstruālajiem krampjiem, raksta Lielbritānija medijs «The Independent». Taču ne visas sievietes par šādu likumprojektu ir sajūsmā, jo tas rada draudus, ka darba devēji labprātāk izvēlēsies pieņemt darbā vīriešus.

«Uz papīra» Itālijā ir draudzīgi darba likumi. Piecu mēnešu apmaksāts maternitātes atvaļinājums ir obligāts gan darba ņēmējam, gan devējam. Šajā periodā jaunā māmiņa saņem 80% no savas algas. Pēc tam abiem vecākiem ir iespēja pēc izvēles vēl sešus mēnešus doties bērna kopšanas atvaļinājumā, kas tiek apmaksāts 30% apmērā no algas.

Taču realitātē sievietes Itālijā darba tirgū piedzīvo grūtības biežāk nekā citās attīstības valstīs. Itālijā ir viens no zemākajiem rādītājiem sieviešu iesaistei darba tirgū Eiropā. Tikai 61% no itāliešu sievietēm strādā. Eiropā vidēji strādā 72% sieviešu.

Daļēji tas ir tāpēc, ka darba devēji nevēlas pieņemt sievietes un paturēt darbā pēc tam, kad viņas kļūst par mātēm. Saskaņā ar Itālijas Nacionālā statistikas biroja (ISTAT) informāciju teju viena ceturtdaļa grūtnieču tiek atlaistas iznēsāšanas periodā vai uzreiz pēc dzemdībām, lai arī tas ir nelegāli.

«Menstruālais atvaļinājums» varētu palīdzēt atrisināt reālu itāliešu sieviešu problēmu, taču tas varētu arī kalpot par vēl vienu iemeslu darba devējiem izvēlēties vīriešus.

Līdzīgi likumi jau eksistē dažās Ķīnas daļās, Japānā un Dienvidkorejā. Arī daži privāti uzņēmumi, piemēram, «Nike», savām darbiniecēm piedāvā «menstruālos atvaļinājumus».

Taču eksperti nespēj vienoties, vai sieviešu menstruālais cikls ir ekonomiskas dabas un darba tirgus jautājums. Divu itāliešu pētījumā, kas 2009. gadā tika publicēts žurnālā «American Economic Journal», tika secināts, ka «menstruālais cikls palielina sieviešu kavēšanu vai neierašanos darbā». Tas savukārt veicina atalgojuma atšķirības veidošanos starp sievietēm un vīriešiem. Savukārt secīgā pētījumā, kas 2012. gadā bija publicēts «Journal of Human Resources», sieviešu kavēšanai menstruāciju dēļ netika atrasti nekādi pierādījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu