IBM: supervaroņu redze kļūs par daļu no mūsu ikdienas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

IBM piedāvā potenciālo revolucionāro un zinātnisko inovāciju sarakstu, kas varētu mainīt to, kā cilvēki strādās, dzīvos un mijiedarbosies tuvāko piecu gadu laikā.

Materiāls tapis sadarbībā ar IBM

Inovācijas šajā jomā ļautu būtiski uzlabot lauksaimniecību, energoefektivitāti, apturēt kaitīgo piesārņojumu un novērst fiziskās un garīgās veselības pasliktināšanos. IBM komanda nepārtraukti strādā, lai šos atklājumus pārceltu no laboratorijas vides uz reālo pasauli.

Ar kognitīvo sistēmu analīzes palīdzību varēs atvērt durvis uz garīgo veselību

Smadzeņu bojājumi, tostarp attīstības, psihiatriskās un neirodeģeneratīvās slimības rada cilvēkiem nepanesamas ciešanas, kā arī tās ir milzīgas ekonomiskās izmaksas.

Smadzenes ir kā melnā kaste, ko nav iespējams izprast, bet valoda ir kā atslēga uz šo procesu. Cilvēku teiktais un rakstītais tiks izmantots kā rādītājs mūsu garīgajai un fiziskajai veselībai. Ar kognitīvās sistēmas palīdzību

runas un rakstības paraugi tiks analizēti, tādējādi ļaujot atklāt garīgos traucējumus jau agrīnā stadijā un efektīvi sekot to attīstībai.

Ar šo metodi būs lielāka iespēja prognozēt, uzraudzīt un sekot līdzi tādām slimībām kā Pārkinsons, Alcheimers, Hantingtons, PTSS (pēctraumas stresa sindroms) un pat neiroloģiskām novirzēm. Analīzēs procesa ietvaros tiks pētīts valodas lietojums - nozīme, sintakse un intonācija.

Ar kognitīvo sistēmu palīdzību būs iespējama redze kā supervaronim

Pēdējo 100 gadu laikā zinātnieki ir izveidojuši ierīces, kas var gan izstarot, gan sajust enerģiju dažādos viļņu garumos. Mūsdienās ar šo ierīču palīdzību veicam rentgena uzņēmumus, pārbaudām bagāžu lidostā un saredzam zemi no lidmašīnas pat biezā miglā.

Izmantojot hiperspektrālo attēlu tehnoloģiju, apvienojumā ar kognitīvajām sistēmām varēsim redzēt ārpus cilvēka redzes gaisma spektra, gūt vērtīgu informāciju un novērtēt iespējamās briesmas, kas līdz šim nebija iespējams. Svarīgi ir tas, ka ierīces būs viegli transportējamas, pārnēsājamas un viegli pieejamas, tādējādi

supervaroņu redze kļūs par daļu no mūsu ikdienas.

Izmantojot šīs tehnoloģijas, automašīnas redzēs miglā un preventīvi paredzēs briesmas – melno ledu vai šķēršļus, bet ar telefonu palīdzību varēs noteikt uz šķīvja esošā ēdiena kvalitāti un uzturvērtību. IBM zinātnieki ir pārliecināti, ka cilvēkam kļūs redzams tas, kas pašlaik ir slēpts.

Makroskopi palīdzēs saprast Zemes bezgalīgo sarežģītību

Mūsdienu cilvēkam ir tikai virspusējs ieskats savstarpēji saistītajā un sarežģītajā pasaules ekosistēmā. Lielākoties tiek vākti neorganizēti dati, kam trūkst analīzes un izpratnes.

Izmantojot mašīnmācīšanās algoritmus un programmatūru, lai organizētu informāciju par fizisko pasauli, nebeidzami datu apjomi no miljardiem ierīču nonāks redzeslokā un tiks apstrādāti. To var dēvēt par makroskopu, kas ir

sistēma, kurā tiks apvienota visa sadrumstalotā informācija par Zemi un analizēta tās nozīme.

Būs iespējams apkopot, organizēt un analizēt datus par klimatu, augsnes apstākļiem, ūdens līmeni un citām parādībām, ļaujot lauksaimniecībai un citām nozarēm attīstīties daudz efektīvāk.

Mikrolaboratorijas būs kā ikdienas veselības stāvokļa detektīvi

Veselības problēmas ir ļoti svarīgi atklāt agrīnā stadijā. Vairumā gadījumu laikus atklātas slimības tiek izārstētas vai arī tiek apturēts to progress, tomēr ne visas slimības ir viegli diagnosticējamas.

Mikrolaboratorijas kalpos kā veselības stāvokļa detektīvi, kas fiksēs neredzamas un nejūtamas pazīmes cilvēka organismā

un nekavējoties ziņos ārstam par iespējamām veselības problēmām.

Tās varētu būt noformēta kā ērta rokas ierīce, kas ļautu ātri un regulāri apsekot veselības stāvokli. Ir tālāka vīzija par viedpulksteņu un miega monitoru sinhronizēšanu ar inovāciju, tādējādi gūstot padziļinātu ieskatu cilvēka tā brīža veselības stāvoklī.

Ar viedsensoru palīdzību vides piesārņojums tiks fiksēts nekavējoties

Vairums dabas piesārņojuma ir neredzams cilvēka acij līdz brīdim, kamēr tā ietekme ir nenovēršama. Piemēram, metāns ir dabasgāzes galvenā sastāvdaļa, ko parasti uzskata par tīru enerģijas avotu. Bet, ja šī viela nokļūst gaisā pirms izmantošanas, tā veicina Zemes sasilšanu.

Pie dabasgāzes ieguves urbumiem, uzglabāšanas vietām un cauruļvadiem tiks novietoti viedsensori, kas fiksēs dabasgāzes un metāna noplūdi nekavējoties, tādējādi nodrošinot nepārtrauktu uzraudzību lielās dabasgāzes ieguves vietās. Vielas noplūdi un tās atrašanās vietu ļaus konstatēt nevis dienu vai nedēļu, bet minūšu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu