Ēģiptes graustu rajonā uzietā milzu statuja tomēr nav Ramzess II

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes un Vācijas arheologu komanda Kairas graustu rajonā gruntsūdeņos uzgāja astoņus metrus augstu statuju, kuru uzskatīja par faraona Ramzesa II atveidojumu, jo tā tika atrasta netālu no Ramzesa II tempļa drupām. Ēģiptes Senlietu ministrija nu paziņojusi, ka atrastā statuja tomēr nav Ramzess II, bet varētu būt kāds cits valdnieks, ziņo BBC.

Ēģiptes senlietu ministrs Haleds Al-Ananipreses konferencē paziņojis, ka atrastā statuja «gandrīz noteikti» ir Psametihs I, kurš valdīja starp 664. un 610. gadu pirms mūsu ēras.

Eksperti uzskatīja, ka uzietā statuja, visticamāk, ir Ramzess II, jo tā tika atrasta netālu no Ramzesa II tempļa drupām, taču pēc izpētes uz tās tika atrasts iegravēts viens no pieciem Psametiha vārdiem.

«Jebkurā gadījumā atradums vēl aizvien ir nozīmīgs,» saka Anani. «Ja šī statuja ir Psametihs I, tad tā ir lielākā jebkad atrastā statuja no Ēģiptes Vēlā perioda,» viņš atklāja vietējiem medijiem.

Statuja tika uzieta graustu rajona gruntsūdeņos senās pilsētas Heliopoles kādreizējā atrašanās vietā – mūsdienu Kairas austrumu daļā. Milzīgā statuja bija sadalījusies divās daļās, un tās torss vien sver trīs tonnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu