«Balticovo» putnu gripas apkarošanai izmanto skaļruņus ar putnu trauksmes signāliem un gāzes lielgabalus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai pasargātu ap 2,8 miljoniem uzņēmuma vistu no putnu gripas draudiem, AS «Balticovo» ražošanas teritorijā uzstādījis skaļruņus ar putnu trauksmes signāliem, kā arī izmanto gāzes lielgabalus, kas raida šāviena troksni dažādos virzienos, tādējādi aizbiedējot tuvumā esošos savvaļas putnus.

Kā aģentūru LETA informēja «Balticovo» ražošanas direktors Verners Rinkovičs, uzņēmums sagatavojies sagaidīt pavasari, jo ražošanas teritorijā jau uzstādītas dažādas, papildus savvaļas putnu atbaidīšanas ierīces.

«Kopš pagājušās nedēļas uzņēmumā jau darbojas profesionālās iekārtas, kas ar daudzu skaļruņu palīdzību atskaņo putnu trauksmes signālus. Darbojas arī gāzes lielgabali, kas ar gāzes palīdzību rada šāvienu troksni dažādos virzienos, tādejādi atbaidot savvaļas putnus no aizsargājamās ražošanas teritorijas,» sacīja Rinkovičs.

Viņš atzina, ka putnu gripas infekcijai ir katastrofālas sekas, jo putnkopjiem, to konstatējot, jāizkauj viss ganāmpulks. «Savvaļas putnu dēļ tas ir drauds ikvienam putnkopības uzņēmumam,» sacīja uzņēmuma pārstāvis.

Tāpat viņš norādīja, ka saistībā ar putnu infekcijas slimības draudiem jau kopš pērnā novembra «Balticovo» ir spēkā papildus biodrošības pasākumi.

«Stingri ierobežota vai slēgta apmeklētāju piekļuve putnu novietnēm un ražošanas procesiem, ieviestas papildus higiēnas prasības, ierobežota transporta kustība uzņēmuma teritorijā, tāpat veikta putnkopju papildus apmācība, lai savlaicīgi novērtētu izmaiņas putnu veselībā. Daļa no šiem papildus biodrošības pasākumiem ir ieviesti arī sadarbības partneru novietnēs Madonā un Daugavpilī,» sacīja Rinkovičs.

Kopumā «Balticovo» ir aptuveni 2,8 miljoni jaunputnu un dējējvistu. Tajā skaitā Daugavpils filiālē ir aptuveni 80 000 dējējvistu, Madonas struktūrvienībā - ap 110 000 dējējvistu, bet pārējie mājputni atrodas uzņēmuma olu ražotnē Iecavā.

Kā ziņots, sākot ar rītdienu, 1.martu, stājas spēkā valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par biodrošību, kas saistībā ar putnu gripas draudiem paredz trīs mēnešu aizliegumu turēt mājputnus ārpus kūtīm.

Izmaiņas noteikumos nosaka mājputnu īpašniekiem vai turētājiem, kas audzē vistas, tītarus, pērļu vistiņas, zosis, pīles, paipalas, baložus, fazānus, irbes un citus nožogotās platībās turētus putnus, pienākumu ievērot biodrošības pasākumus.

Noteikumi paredz, ka laikā no 1.marta līdz 2017.gada 31.maijam īpašnieks nodrošina visu mājputnu turēšanu slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, kā arī ir aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un olām. Tāpat aizliegti tirgi, izstādes, skates un citi pasākumi ar mājputnu piedalīšanos.

ar putnu gripu slimo mājputni - vistas, pīles, zosis, tītari, paipalas, pāvi, fazāni un strausi, retāk citas putnu sugas. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni. Inficēšanās gadījumā jālikvidē visi fermā esošie putni.

Līdz šim putnu gripas H5N8 vīruss konstatēts 25 valstīs - Apvienotajā Karalistē, Čehijā, Francijā, Slovākijā, Slovēnijā, Ungārijā, Polijā, Portugālē, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Horvātijā, Grieķijā, Austrijā, Dānijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Somijā, Bulgārijā un Rumānijā, kā arī Šveicē, Albānijā, Maķedonijā, Ukrainā un šonedēļ - arī Lietuvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu