Silīcija ielejas kompāniju vadītāji: Bez imigrācijas nebūs inovāciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Silīcija ielejas lielo kompāniju vadītāji pauduši nopietnas bažas par prezidenta Donalda Trampa izdoto imigrācijas ierobežošanas rīkojumu, norādot, ka tas bremzēs talantu pieplūdumu Amerikas Savienotajām Valstīm no visas pasaules.

ASV informācijas tehnoloģiju giganta «Apple» vadītājs Tims Kuks paziņojumā kompānijas personālam uzsvēris, ka bez imigrācijas kompānija «nespētu pastāvēt, nemaz nerunājot par attīstību un inovācijām». Vērts atgādināt, ka arī «Apple» līdzdibinātājs Stīvs Džobss bija sīriešu imigranta dēls.

Kompānijas «Netflix» vadītājs Rīds Hastingss Trampa pirmo nedēļu prezidenta amatā nosaucis par «ļoti bēdīgu». «Trampa darbība kaitē «Netflix» darbiniekiem visā pasaulē un ir tik neamerikāniska, ka mums visiem ir sāpīgi. Pienācis laiks apvienot spēkus, lai aizstāvētu amerikāņu vērtības - brīvību un iespējas,» viņš raksta sociālajā tīklā «Facebook».

ASV tehnoloģiju kompānijas «Google» vadītājs Sundars Pičajs paziņojumā kompānijas darbiniekiem norādījis, ka šie varas iestāžu soļi tiešā veidā ietekmēs gandrīz 200 kompānijas darbinieku. «Mūs satrauc šis rīkojums un jebkādi citi priekšlikumi, kas radītu ierobežojumus «Google» darbiniekiem un viņu ģimenēm vai radītu šķēršļus piesaistīt Amerikas Savienotajām Valstīm lielus talantus,» viņš uzsvēris.

«Būdams imigrants un kompānijas vadītājs, esmu gan personiski pieredzējis, gan vērojis imigrācijas pozitīvo ietekmi uz mūsu kompāniju, mūsu valsti un pasauli,» atzinis Indijā dzimušais «Microsoft» vadītājs Satja Nadella.

Jau vēstīts, ka Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu «radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm». Saskaņā ar to visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta uz vismaz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Rīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Kā ziņu aģentūrai AFP sacījusi ASV imigrācijas tiesību speciāliste Eiva Benača, viņas padomu šai situācijā jau lūguši daudzi klienti. Viņa brīdinājusi, ka viņiem labāk neizbraukt no ASV, savukārt cilvēki, kas pašlaik neatrodas Amerikas Savienotajās Valstīs, var netikt ielaisti lidmašīnās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu