Baltais nams brīdina Ķīnu par «starptautiskajām interesēm» Dienvidķīnas jūrā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltais nams pirmdien brīdināja Ķīnu, ka ASV aizstāvēs «starptautiskās intereses» Dienvidķīnas jūrā.

Savā pirmajā oficiālajā brīfingā ASV prezidenta Donalda Trampa preses sekretārs Šons Spaisers aizstāvēja jaunās administrācijas piesardzīgo nostāju pret Pekinu.

Spaiseram tika uzdots jautājums par Trampa valsts sekretāra amatam virzītā Reksa Tilersona teikto, ka Vašingtonai vajadzētu liegt Ķīnai piekļuvi mākslīgi būvētajām salām starptautiskajos ūdeņos.

«Es domāju, ka ASV gādās par savu interešu aizsardzību,» uzsvēra Spaisers, tieši neatkārtojot Tilersona sacīto, bet arī nenoliedzot šos izteikumus.

«Ja tās salas patiešām atrodas starptautiskajos ūdeņos, nevis Ķīnas teritorijā, tad mēs gādāsim par starptautisko interešu aizstāvību,» viņš paziņoja.

Ķīna ir izteikusi pretenzijas uz gandrīz visu Dienvidķīnas jūru, pat ūdeņiem līdzās tai apkārt esošajām valstīm.

Pēdējo gadu laikā Ķīna šai jūrā būvējusi mākslīgās salas, piemērojot tās militārai izmantošanai.

Pretenzijas uz teritorijām Dienvidķīnas jūrā izteikušas arī citas reģiona valstis.

Iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas laikā Vašingtona uzsvēra, ka ir neitrāla strīdā par šo teritoriju piederību, aicinot strīdu risināt atbilstoši starptautiskajām tiesībām. ASV tomēr atbalstīja kuģošanas brīvību Dienvidķīnas jūrā, regulāri nosūtot tur savus karakuģus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu