Gambija uz 90 dienām izsludina ārkārtas stāvokli

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reute / REUTERS

Gambija otrdien uz 90 dienām izsludinājusi ārkārtas stāvokli. Pēc divām dienām prezidentam Jahjam Džammeham, kurš pagājušajā mēnesī zaudēja prezidenta vēlēšanās, paredzēts nolikt valsts galvas pilnvaras.

1.decembra vēlēšanās uzvarēja nekustamo īpašumu magnāts Adama Berouss, tomēr Džammehs, kurš Gambijā valdījis 22 gadus, rezultātus atsakās atzīt.

Berouss, kuram ceturtdien paredzēts nodot amata zvērestu, sestdien, baidoties no vardarbības, aizbēga no Gambijas uz Senegālas galvaspilsētu Dakaru.

Senegālas prezidents Makijs Salls pieņēmis Berousu, atsaucoties Rietumāfrikas valstu Ekonomiskās kopienas (ECOWAS) lūgumam.

ECOWAS arī solījusi nosūtīt savu karaspēku, lai nodrošinātu mierīgu varas nodošanu.

Otrdien par atkāpšanos no amata paziņoja Gambijas tūrisma un kultūras ministrs Bendžamins Robertss, kas tiek interpretēta kā zīme, ka atbalsts Džammeham sarūk.

Robertss ir jau sestais līdzšinējā prezidenta ministra kabineta loceklis, kas pēdējo 48 stundu laikā paziņojis par demisiju. Pirms viņa to jau izdarījuši tirdzniecības, ārlietu, finanšu, vides un sporta ministri.

Gambijas Augstākā tiesa pirmdien uz vēlāku laiku jau otro reizi atlika Džammeha prasības izskatīšanu, kurā vēlēšanu rezultāti apstrīdēti.

Džammehs sākotnēji 2.decembrī pārsteidza savus kritiķus, atzīstot sakāvi 1.decembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās un piekrītot janvārī nodot varu Berousam.

Tomēr drīz pēc tam viņš mainīja savas domas, paziņojot, ka vairs nepieņem šo vēlēšanu rezultātus. Džammehs kā iemeslu minēja to, ka ir konstatēti vēlēšanu procesa pārkāpumi, kurus viņš nosauca par nepieņemamiem.

Prezidents iesniedza sūdzību Augstākajā tiesā, prasot anulēt vēlēšanu rezultātus. Tiesa, kura nav pilnā sastāvā, paziņojusi, ka tai līdz pat maijam varētu neizdoties izskatīt sūdzību.

Cilvēktiesību organizācijas ilgu laiku ir apsūdzējušas Džammeha režīmu oponentu ieslodzīšanā, spīdzināšanā un nogalināšanā.

Pēc Berousa solījuma atbrīvot politieslodzītos Gambijas tiesas jau bija sākušas atbrīvot cilvēkus, kas ieslodzīti cietumos par protestiem pret Džammeha valdību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu